UE va propune sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni care au comis violențe în Cisiordania

Data publicării:
Josep Borell la o conferință de presă
Josep Borell (foto) a spus că „a sosit momentul să trecem de la cuvinte la acțiuni”. Sursa foto: Profimedia Images

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat luni că UE va propune sancțiuni împotriva coloniștilor evrei responsabili de violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată de Israel, transmite Reuters.

Borrell a declarat că UE va propune sancțiuni pentru coloniștii israelieni care au comis violențe în Cisiordania, după ce miniștrii de externe ai UE au dezbătut posibilii pași următori în răspunsul lor la criza din Orientul Mijlociu declanșată de atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie asupra Israelului din Gaza.

În timp ce multă atenție internațională s-a concentrat asupra atacului transfrontalier și a războiului ulterior al Israelului împotriva Hamas în Gaza, oficialii europeni și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea crescândă cu privire la creșterea violenței împotriva palestinienilor în Cisiordania.

UE va propune sancțiuni și pentru Hamas

Borrell a spus că va propune un program special de sancțiuni pentru Hamas - susținut de miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Italiei - dar UE a trebuit să acționeze și împotriva coloniștilor israelieni care comit violențe.

„A sosit momentul să trecem de la cuvinte la acțiuni... și să începem să adoptăm măsurile pe care le putem lua cu privire la actele de violență împotriva populației palestiniene din Cisiordania”, a declarat Borrell reporterilor după întâlnirea de la Bruxelles.

Cifrele ONU arată că atacurile zilnice ale coloniștilor s-au dublat de la atacul Hamas și de la atacul Israelului asupra Gaza.

Borrell a spus că miniștrii nu au arătat încă sprijinul unanim care ar fi necesar pentru a adopta o astfel de măsură, dar a subliniat că nu a prezentat încă o propunere oficială.

Oficialii UE vor întocmi o listă a persoanelor cunoscute pentru atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania, iar el va propune apoi să fie sancționați pentru încălcarea drepturilor omului, a spus șeful diplomației UE.

Sancțiunile vor implica interdicții de călătorie în UE

Borell nu a precizat ce vor presupune sancțiunile, dar oficialii europeni au spus că ar implica interdicții de călătorie în UE.

Diplomații au prezis că va fi greu să se obțină unanimitate pentru interdicțiile la nivelul UE, deoarece țări precum Austria, Republica Cehă și Ungaria sunt aliați fideli ai Israelului.

Dar unii au sugerat că o decizie de săptămâna trecută a Statelor Unite, cel mai mare susținător al Israelului, de a începe să impună interzicerea vizelor persoanelor implicate în violențe în Cisiordania, ar putea încuraja țările UE să ia măsuri similare.

Franța a declarat luna trecută că UE ar trebui să ia în considerare astfel de măsuri, iar ministrul de externe Catherine Colonna a declarat luni reporterilor că Parisul are în vedere sancțiuni interne împotriva unor astfel de persoane. Belgia a spus că le va interzice de pe teritoriul său.

Pentru a fi cu adevărat eficientă, totuși, orice interdicție UE ar trebui să fie aplicată în zona Schengen fără granițe a blocului european.

Așezările coloniștilor reprezintă una dintre cele mai controversate probleme ale conflictului israelo-palestinian, de decenii. Ele sunt construite pe terenuri capturate de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, dar pe care palestinienii le vor pentru un viitor stat independent. Ele sunt considerate ilegale de majoritatea țărilor, însă cu toate acestea s-au extins constant de-a lungul anilor.

În privința unui program de sancțiuni speciale pentru gruparea Hamas, Borrell a spus că niciun ministru nu s-a opus ideii și că va prezenta o propunere spre aprobare.

UE clasifică deja Hamas drept organizație teroristă, ceea ce înseamnă că orice fonduri sau active pe care le are în UE ar trebui înghețate.

În ultimele zile, Mohammed Deif, comandantul general al aripii militare a Hamas, și adjunctul său, Marwan Issa, au fost adăugați pe lista UE a teroriștilor sancționați.

Miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Italiei au spus într-o scrisoare către Borrell că un program special de sancțiuni pentru Hamas va transmite un mesaj politic puternic și va ajuta UE să vizeze „membrii Hamas, grupurile afiliate și susținătorii activităților sale destabilizatoare”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri