A murit prima femeie aleasă prim-ministru într-un land german

Data publicării:
Heide Simonis cu ochelari portret alb negru
Heide Simonis, prima femeie care a ocupat funcţia de prim-ministru într-un land german. Foto: Profimedia

Heide Simonis, prima femeie care a ocupat funcţia de prim-ministru într-un land german, a murit vineri, la ea acasă, în oraşul Kiel din nordul Germaniei. Simonis urma să împlinească peste câteva zile 80 de ani.

Decesul ei a fost anunţat de Partidul Social Democrat (SPD) din landul Schleswig-Holstein, condus de Simonis timp de 12 ani, din 1993 până în 2005, scrie Agerpres, preluând dpa.

Cancelarul Olaf Scholz, liderul SPD, a apreciat că politiciana a fost un model: „Cu manierele ei încrezătoare, a fost convingătoare chiar de când era o tânără membră a parlamentului federal - inclusiv pentru mine”, a scris el pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul economiei, ecologistul Robert Habeck, originar din Schleswig-Holstein, a declarat agenţiei dpa că „Heide Simonis a făcut istorie” ca prima femeie şefă a guvernului landului.

„Ca reprezentantă a landului meu, a fost o figură emblematică”, a spus el.

Heide Simonis a intrat în SPD în 1969, după ce şi-a încheiat studiile de economie. A fost aleasă în consiliul municipal din Kiel în 1971.

După numai cinci ani, a trecut la nivelul următor - guvernul landului. Din 1988, a fost ministru al economiei în Schleswig-Holstein, până când a ajuns premierul landului.

Era cunoscută pentru declaraţiile ei fără menajamente despre chestiunile politice curente.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri