Acord între Bruxelles și Londra pe textul pentru Brexit

Data publicării:
Brexit
Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit un proiect al textului acordului referitor la Brexit, iar premierul Theresa May îl va prezenta miercuri miniştrilor, relatează News.ro.

theresa may getty
Foto: Guliver/GettyImages

Nu este însă clar dacă premierul May poate convinge Parlamentul să aprobe acordul. „Cabinetul se va reuni mâine la ora 2 p.m., să analizeze proiectul de acord convenit la Bruxelles de echipele de negociatori şi să decidă paşii următori”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului premierului din Downing Street.

Purtătorul de cuvânt a arătat că miniştrii au fost invitaţi să citească documentaţia înainte de şedinţa respectivă.

Lira sterlină s-a apreciat la 1,3036 dolari pe unitate.

UE şi Marea Britanie au nevoie de un acord pentru a menţine fluxurile comerciale între cel mai mare bloc comercial din lume şi Regatul Unit, unde se află cel mai mare centru financiar internaţional din lume.

May a avut însă probleme în retragerea Marii Britanii din UE, ţară membră a UE de 46 de ani, fără să afecteze comerţul sau să nemulţumească parlamentarii cărora le revine decizia finală referitoare la acord.

Cu mai puţin de cinci luni înainte de retragerea Marii Britanii din UE, problema menţinerii circulaţiei libere la frontiera Irlandei de Nord cu Irlanda a fost cea mai importantă piedică în calea acordului.

Nu este clar ce s-a convenit în această privinţă, întrucât guvernul britanic nu a oferit informaţii imediate referitoare la acordul pentru Brexit, care are sute de pagini.

Potrivit postului irlandez RTE, acordul referitor la frontieră are forma unui acord vamal global temporar, cu prevederi specifice referitoare la Irlanda de Nord.

Acordul mai include un mecanism de evaluare, potrivit RTE, care adăugă că mai sunt încă detalii de stabilit între Londra şi Bruxelles.

Susţinătorii Brexit se tem însă că Theresa May acceptă subjugarea Marii Britanii faţă de UE. Prin încercarea de a ieşi din UE păstrând legături strânse cu UE, planul de compromis al lui May a nemulţumit susţinătorii Brexit-ului, pro-europenii, naţionaliştii scoţieni, partidul Irlandei de Nord care susţine guvernul şi pe unii dintre miniştri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri