Ajutoare sociale mai mici pentru imigranți, inclusiv pentru români. Germania vrea să preia modelul britanic

Data publicării:
muncitori

Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al muncii german, Andrea Nahles, dezvăluit joi în presă, imigranți proveniți din alte țări ale UE, care locuiesc în Germania, nu vor mai primi ajutoare sociale dacă nu vor munci.

Textul, foarte criticat de opoziție, prevede ca imigranții intraeuropeni fără loc de muncă să nu poată accede la ajutoarele publice decât după cinci ani de ședere în Germania.

Andrea Nahles a dat asigurări că acest proiect de lege corespunde „practicii curente”, acest termen de cinci ani fiind „în toată Europa un termen de rigoare”.

Cei care vor fi în viitorul apropiat excluși de la ajutoarele sociale vor putea pretinde, cu toate acestea, o alocație tranzitorie de o lună, acordată o singură dată și destinată să acopere cheltuieli elementare (hrană, întreținere, locuință).

Acordarea unui ajutor în vederea întoarcerii în țările de origine este de asemenea prevăzut.

Aceste măsuri, care trebuie să mai fie adoptate de Consiliul de miniștri și validate de parlamentari, constituie ecoul revendicărilor premierului britanic David Cameron, în campanie împotriva „Brexit”-ului și care vrea să reducă numărul de imigranți intraeuropeni care vin în Marea Britanie.

Măsura, una controversată și considerată discriminatorie în ceea ce privește principiul european al liberei circulații, îngrijorează țările din Europa Centrală și de Est, ai căror cetățeni sunt vizați.

Berlinul s-a opus multă vreme unei asemenea măsuri, înainte de a decide o schimbare în această privință, după ce Tribunalul federal pentru probleme sociale a decis, la sfârșitul lui 2015, ca orice cetățean din UE, chiar și unul fără loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după șase luni.

Această decizie a declanșat o dezbatere în Germania și a suscitat îngrijorarea comunităților, care finanțează ajutoarele sociale și se tem că ea ar putea atrage cetățeni din țări ale UE unde nivelul de trai este mult inferior celui din Germania, cum sunt România și Bulgaria.

Andrea Nahles a propus modificarea legii în sensul înăspririi condițiile pentru acordarea acestor ajutoare.

„Nu există uniune socială în Europa”, a mai notat Nahles. „Orice cetățean român este binevenit. Însă dacă este vorba de a primi alocații sociale care nu se sprijină pe o muncă depusă, atunci eu sunt de părere că este acceptabil ca el (cetățeanul român) să se întoarcă în țara sa”, a subliniat ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri