Amenințarea teroristă în Marea Britanie crește după ce ISIS a pierdut teren în Siria și Irak

Data publicării:
luptator taliban isis terorist shutterstock_141133117
Foto: Shutterstock

Amenințarea teroristă la adresa Marii Britanii este în creștere pe măsură ce gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) pierde bătălii și teritorii în Siria și Irak, a declarat sâmbătă secretarul de stat pentru securitate, Ben Wallace, informează EFE, preluată de Agerpres.

Wallace a spus că extremiștii britanici sau din alte locuri din Europa sunt aceia care fie nu se pot alătura SI în Irak sau în Siria, fie s-au întors deja în țările lor de origine, după ce au luptat în Orientul Mijlociu, și încearcă acum să inspire și alți fanatici să comită atentate în Occident.

SI a pierdut Mosul (Irak) și se confruntă în prezent cu o ofensivă susținută de coaliția internațională la Raqqa (Siria). "Cred că amenințarea va continua să crească, în parte motivată de faptul că SI se prăbușește în Siria și, fie (teroriștii) nu pot merge acolo să lupte pentru SI și atunci încearcă s-o facă acasă, fie s-au întors deja și încearcă să-i inspire și pe alții cu poveștile lor despre califat", a explicat Wallace la postul BBC Radio 4. În opinia sa, acești doi factori "implică faptul că amenințarea este, până într-un anumit punct, în creștere" în Marea Britanie.

Wallace a mai remarcat că Europa se găsește în prezent sub "un atac constant" al grupărilor teroriste.

Numărul acestor combatanți ce revin în Europa ar urma să crească mai ales dacă autoproclamatul califat al Statului Islamic, care a pierdut teritorii substanțiale în Siria și Irak în ultimele luni, va fi învins militar sau se va prăbuși, avertiza recent și un raport al unei structuri speciale create de Comisia Europeană. Până la 3.000 de europeni care au luptat sau au trăit alături de organizația jihadistă Statul Islamic (SI) în Irak și Siria ar putea reveni în Europa, relevă raportul elaborat de Rețeaua europeană de sensibilizare privind radicalizarea (RAN).

Citiți aici:  Până la 3.000 de jihadiști din gruparea Statul Islamic ar putea reveni în Europa (raport)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri