Amenzi. Republica Moldova securizează granița cu Transnistria

Data publicării:
transnistria parlament

Aşadar, cei care nu anunţă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin Transnistria vor fi pasibili de amenzi de la 200 la 400 de lei, echivalentul a 15-30 de dolari.

Proiectul de lege a suscitat critici din partea Moscovei şi a Tiraspolului, dar şi din partea opoziţiei comuniste. Criticii susţineau că vor fi afectaţi cetăţenii moldoveni din Transnistria, însă legislaţia se referă clar doar la străini, nu şi la cetăţenii republicii.

Viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a reacționat imediat și a spus că îl va informa pe președintele rus, Vladimir Putin, cu privire la „îngrijorările autorităților transnistrene în ceea ce ține agravarea situației în zona de securitate de pe Nistru”, informează UNIMEDIA, care preia o informație a agenției ITAR-TASS.

Transnistria pregătește un răspuns dur autorităților de la Chișinău, în cazul asocierii Republicii Moldova la UE”, a scris Dmitri Rogozin pe contul său de Facebook.

„Aș dori să atrag atenția asupra a ceea ce se întâmplă în zona de securitate”, a declarat, vineri, Dmitri Rogozin în cadrul unei întâlniri cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Potrivit oficialului rus, Rusia urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și Transnistria și speră la o soluționare pașnică a situației.

„Sper că partea transnistreană va avea destul autocontrol și stăpânire de sine pentru a respecta regulile stabilite de standarde internaționale”, a declarat Rogozin.

La rândul său, Evgheni Șevciuk a făcut apel la partea rusă „să ajute la minimizarea efectelor negative asupra Transnistriei” și s-a plâns că autoritățile de la Chișinău nu au ținut cont de părerea Tiraspolului când au luat decizia de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

„Acest proces este netransparent, iar textul Acordului ținut în secret”, a declarat liderul transnistrean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri