Amplă operațiune anti-ISIS, desfășurată și în România

Data publicării:
terorism propaganda shutterstock_1008900535

Mai multe materiale digitale de propagandă teroristă au fost confiscate în România. Potrivit Europol, operaţiunea din ţara noastră a făcut parte dintr-o misiune specială internaţională menită să anihileze instrumentele de propagandă ale grupării teroriste Stat Islamic.

Au fost confiscate servere în Olanda, Canada şi Statele Unite şi materiale digitale în România, Bulgaria, Franţa, Belgia şi Marea Britanie.

Specialişti în domeniul cibernetic din mai multe ţări au atacat site-uri de propagandă islamistă, posturi de radio, precum şi agenţia de ştiri a jihadiştilor.

În urma operaţiunii, membrii organizaţiei Stat Islamic ar putea fi identificaţi mai uşor. Peste 1.000 de militanţi din statele membre ale Uniunii Europene luptă pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, iar 800 dintre aceştia provin din Balcani.

Potrivit Europol, a fost vorba despre o ofensivă a poliţiei la nivel internaţional „fără precedent”, care a permis paralizarea principalelor organe de propagandă online ale grupării Statul Islamic, scrie agenția France-Presse, preluată de News.ro.

„Am dat o mare lovitură capacităţilor Statului Islamic de a-şi răspândi propaganda online şi de a radicaliza tinerii din Europa”, a declarat Rob Wainwright, directorul agenţiei europene specializate în lupta împotriva criminalităţii.

Operaţiunea - rezultat al colaborării între poliţiile americană şi din state UE - s-a desfăşurat miercuri şi joi şi a vizat în mod particular agenţia Amaq folosită de către islamiştii radicali pentru a revendica atentate şi a-şi propaga îndemnurile la jihad. A fost ultima etapă a unei campanii lansate, de fapt, în 2015.

„Prin această acţiune de destructurare, vizând marile organe ale Stat Islamic în domeniul media, ca Amaq, dar şi postul de radio al-Bayan, site-urile de ştiri Halumu şi Nashir, capacitatea SI de a-şi răspândi şi promova materialul terorist este compromisă”, se arată într-un comunicat Europol.

Operaţiunea a fost condusă de către procurorul federal al Belgiei

EFORT COORDONAT

Poliţişti belgieni, bulgari, canadieni, francezi, olandezi, români, britanici şi americani au colaborat în acest „efort menit să împiedice SI să-şi răspândească propaganda teroristă pe o perioadă nedeterimată”, precizează Europol.

„Obiectivul este destabilizarea puternică a aparatului de propagandă SI, identificarea administratorilor acestor servere şi închiderea serverelor utilizate în vederea difuzării propagandei SI”, a precizat parchetul federal belgian într-un comunicat.

Unitatea de luptă antiteroristă britanică a fost de asemenea implicată şi a identificat baza mari de înregistrare de nume de domenii folosite de SI.

Serviciile de apărare cibernetică britanice (GCHQ) au anunţat deja, la începutul lui aprilie, că au afectat puternic capacităţile de postare online ale media SI.

La apogeul său, în 2015, când „califatul” autoproclamat ocupa în Siria şi Irak un teritoriu de mărimea Italiei, activităţile de propagandă ale SI erau foarte diverse. Gruparea a fost mult timp bine reprezentată pe Twitter, până când noi reglementări au condus la închiderea celor mai multe conturi ale acesteia.

CÂNTURI RĂZBOINICE

Organizaţia extremistă posta, de asemenea, online reviste colorate, pline de ilustraţii, cu relatări despre lupte, profeţii apocaliptice, manuale de fabricare de explozivi și mânuire a armelor, precum şi articole ce căutau să convingă musulmani din întreaga lume să se alăture „califatului”.

Gruparea a postat online şi aplicaţii de smartphone şi a lansat un site de web specializat în „nasheed” - cânturi războinice şi religioase intonate a capella.

Societăţile de producţie audiovizuale Al-Furqan şi Al-Hayat realizau documentare de o calitate tehnică demnă de marile televiziuni, lăudând victoriile militare ale grupării, difuzând mesajele audio şi video ale liderilor şi clipuri ce chemau voluntari internaţionali să se vină pe „pământurile jihadului”.

Jihadiştii şi-au folosit agenţia Amaq, în 2016, pentru a revendica atentate în Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii, inclusiv acte teroriste sângeroase la Paris, Bruxelles, Barcelona şi Berlin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri