Sari la conținut

Analişti. Victoria lui Marine Le Pen ar putea duce euro sub dolar

Victoria lui Marine Le Pen în alegerile prezidențiale din Franța va avea un impact major asupra monedei europene, spun analiști intervievați de Bloomberg.

bani euro dolari GettyImages-107158537

Foto: Gulliver/Getty Images

Euro poate coborî la cel mai redus nivel al ultimilor 15 ani dacă Marine Le Pen va deveni preşedinte al Franţei, cu o reacţie imediată similară cu cea avută de lira sterlină după votul pentru Brexit al britanicilor din iunie 2016, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Moneda unică va scădea la 1 dolar pe unitate, sau chiar mai jos la o zi după victoria liderului Frontului Naţional în alegerile franceze, au spus 23 dintre cei 38 de respondenţi într-un sondaj efectuat de Bloomberg, potrivit căruia cinci au anticipat un declin sub 95 de cenţi americani.

O victorie a lui Le Pen ar provoca un declin atât de rapid al monedei unice  întrucât candidatul anti-UE a avertizat că va organiza un referendum referitor la euro şi convertirea datoriilor ţării.

Un declin al euro la paritate cu dolarul ar însemna o depreciere de peste 7% de la nivelul actual de circa 1,08 dolari pe unitate, în timp ce o scădere sub 95 de cenţi ar implica o scădere de 12%.

O astfel de mişcare ar imita o reacţie similară cu cea a lirei sterline după decizia britanicilor de a ieşi din UE şi ar consolida tendinţa monedelor de a prelua impactul schimbărilor politice.

Într-un sondaj similar efectuat înainte de referendumul britanic, majoritatea analiştilor au anticipat scăderea lirei sub 1,35 dolari pe unitate, dar votul a dus la deprecierea mai gravă a monedei, cu peste 10%, la 1,3229 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani.

”Reacţia pieţei ar fi foarte negativă pentru că redominarea a fost luată în considerare de piaţă într-o măsură modestă”, a explicat Frederik Ducrozet, analist la Banque Pictet & Cie în Geneva, care anticipează că euro va coborî la paritate cu dolarul după o victorie a lui Le Pen.

O victorie a lui Le Pen este văzută ca improbabilă, analiştii intervievaţi de Bloomberg considerând că există şanse de 61% ca independentul Emmanuel Macron să devină noul preşedinte, comparativ cu numai 20% în cazul liderului Frontului Naţional.

Potrivit sondajului zilnic al Ifop publicat vineri, Macron va atrage 26% din votul în primul tur al alegerilor, iar Le Pen 25%. În turul al doilea, care va avea loc în luna mai, Macron ar învinge-o pe Le Pen cu 61,5% la 38,5%.