Analiză. Ce efecte ar putea produce Brexit în economia românească

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti vreme meteo panorama cladiri blocuri oras apus nori
Foto: Getty Images

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce efecte și pe plan economic în multe state membre.

În România sunt înregistrate aproximativ 1.300 de firme cu acționariat majoritar britanic, care au avut în 2018 o cifră de afaceri de 20 miliarde de lei și un profit net de un miliard de lei.

Britanicii ocupă locul zece în topul celor mai mari investitori în economia românească. Valoarea investițiilor britanice reprezintă însă doar două procente din totalul investițiilor străine.

Firmele din Regatul Unit au adus la noi în țară 1,7 miliarde de euro, din totalul de 81 de miliarde de euro. Cei mai mulți bani s-au dus în industria prelucrătoare, comerț și sectorul IT.

În ceea ce privește schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie, acestea s-au ridicat la 4,6 miliarde de euro, cu 9 la sută peste nivelul din 2017. Și în acest caz cifra este mică, în condițiile în care schimburile totale ale țării noastre au depășit 150 de miliarde de euro.

Exporturile noastre în Marea Britanie au fost de 2,9 miliarde de euro, iar importurile de peste 1,7 miliarde de euro. Avem astfel un excedent comercial de peste un miliard de euro.

Având în vedere investițiile și schimburile comerciale relativ reduse, analiștii concluzionează că economia României nu ar trebui să fie prea afectată în urma Brexitului.

Pot exista efecte nefaste doar dacă vor aparea turbulențe pe pietele internaționale care vor ajunge și la noi. Iar aici avem de pătimit din cauza dezechilibre macroeconomice pe care România le înregistrează deja - deficitul bugetar și cel comercial care afectează semnificativ capacitatea de finanțare internă și externă a economiei locale.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri