Sari la conținut

Animalele domestice ale lui Serghei Skripal au murit

Un motan şi doi porci de Guineea aparţinând fostului spion rus Seghei Skripal, otrăvit în Marea Britanie, au fost găsiţi morţi, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt britanică, în urma unei întrebări a Rusiei despre soarta lor.

skripal-pets-tw

FOTO: Twitter

La o lună după otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, pe 4 martie la Salisbury, în sud-vestul Angliei, soarta animalelor domestice ale fostului spion a fost făcută publică, potrivit News.ro.

”Atunci când un veterinar a putut să intre pe proprietatea” lui Seghjei Skripal, ”doi porci de Guineea erau, din nefericire, morţi”, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic al Mediului, Alimentaţiei şi Afacerilor Rurale.

”Un motan a fost de asemenea găsit într-o stare gravă, iar un medic veterinar a luat decizia să eutanasieze animalul pentru a-i pune capăt suferinţelor”, a declarat purtătoarea de cuvânt. ”Această decizie a fost luată în interesul animalului”.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat dacă aceste animale au murit în urma unei intoxicări, în timpul otrăvirii celor doi membri ai familiei Skripal, sau de foame, după ce au rămas fără hrană în casă.

CITIȚI ȘI: Times: Agentul neurotoxic folosit în cazul Skripal provine de la o bază din sud-vestul Rusiei

Poliţia britanică consideră că membrii familiei Skripal, care erau spitalizaţi în continuare, au intrat în contact cu otrava la domiciliul fostului spion. Ea a anunţat că cea mai puternică concentraţie a otrăvii detectate se afla pe clanţa uşii de la intrarea în casă.

Guvernul britanic a anunţat că a stabilit că otrava este un agent neurotoxic de concepţie sovietică, novicioc.

Londra a acuzat Rusia că este responsabilă de atac. Rusia neagă orice implicare în acest caz şi denunţă o ”provocare” şi o ”campanie antirusă”.

Atacul de la Salisbury a declanşat o gravă criză între Occident şi Rusia, ambele părţi expulzând în total sute de diplomaţi.

Moscova a întrebat miercuri despre soarta animalelor lui Serghei Skripal. ”Unde sunt animalele, în ce stare se află?”, a întrebat Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. ”Vorbim de organisme vii, iar dacă s-au folosit agenţi toxici, organismele vii trebuie să fi suferit”.

Potrivit tabloidului The Sun, motanul lui Serghei Skripal, pe care îl chema Nash Van Drake, a fost transportat la laboratorul militar britanic de la Porton Down, în apropiere de Salisbury, iar acolo a fost eutanasiat.

Rămăşiţele motanului şi pocilor de Guineea au fost incinerate, potrivit The Sun, care citează surse guvernamentale.

Ambasada Rusiei la Londra a vorbit despre o a doua pisică, nemenţionată de purtătoarea de cuvânt britanică.