Banii europeni, accesați în ritm de melc. Reproșurile Comisiei Europene

Data publicării:
comisia europeana ec europa eu 1

Experţii Comisiei Europene critică din nou Guvernul României pentru modul în care şi-a propus să cheltuiască banii europeni în următorii șase ani. Oficialii Comisiei spun că strategia trimisă la Bruxelles de Executiv este prea vagă şi lipsită de viziune. Aceasta este a doua atenţionare venită din partea oficialilor europeni pentru acelaşi document.

„Rezultatele propuse sunt descrise într-o manieră prea vagă, nu sunt suficient de concrete și ar trebui reconsiderate, împreună cu obiectivele propuse. Realizările așteptate trebuie să fie mai concrete, stabilind legături mai bune între zonele de finanțare identificate și rezultatele așteptate”, se arăta în documentul Comisiei.

În șapte ani de când este membră a Uniunii Europene, România a reușit să atragă doar un sfert din banii care puteau fi folosiți pentru reabilitarea și contrucția de drumuri și spitale ori pentru acordarea de sprijin financiar pentru firmele mici. Nu a învățat, însă, nimic din acest eșec, atrag atenția experții Comisiei Europene. Autoritățile vor să cheltuie bani europeni însă domeniile propuse sunt mult prea generale pentru ca dosarele trimise la Bruxelles să fie aprobate.

„O atenție particulară ar trebui acordată consolidării capacității autorităților competente de a administra proiecte de navigație internă, ținând cont de serioasele deficiențe de care au dat dovadă”, avertizează Comisia.

Domeniile cele mai afectate

Una dintre cele mai mari probleme este la Transporturi. În documentul în care Guvernul arată cum vrea să folosească banii europeni în următorii șapte ani, autoritățile presupun doar că vor îmbunătăți activitatea porturilor. „O atenție particulară ar trebui acordată consolidării capacității autorităților competente de a administra proiecte de navigație internă, ținând cont de serioasele deficiențe de care au dat dovadă”, este un alt avertisment dat de experții Comisiei Europene.

Educația și Sănătatea nu au scăpat de critici. Oficialii de la Bruxelles atrag atenția că textul detaliază prea mult realizările de până acum în loc să fie descrise problemele cu care se confruntă populația.

Mai mult, Executivul ignoră faptul că mai bine de jumătate dintre români nu au acces la internet și pune accent pe informatizarea administrației publice.

Autoritățile nu propun nici proiecte care ar preveni inundațiile sau secetă.

Proiectul Guvernului este criticat astfel pentru a doua oară, după ce autoritățile au minimalizat in vara anului, trecut avertismentele Comisiei.

„Eu nu am niciun fel de temere că România nu va fi gata în toamnă cu un document de bună calitate. Comisia Europeană este foarte nemulțumită de faptul că astfel de documente, care se schimbă între cele două părți, ajung în presă. Este o mică petardă că se practică chestia asta”, spune Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, în emisiunea „Imparțial”.

O critică ce nu l-a lăsat fără replică pe Traian Băsescu.

„Este unul dintre cele mai grele afronturi care, de când sunt în Consiliu European, l-am văzut în Consiliul European”, spune Traian Băsescu, președintele României.

Proiectul criticat de Bruxelles a fost prezentat în Parlament în decembrie și trebuia aprobat la sfârșirul acestei luni.

Fonduri europene puține

POS Transport – suma: 1,07 mld. euro - rata absorbției: 19%

POS Mediu - 1,4 mld. Euro - 23%

Program regional - 1,8 mld. euro - 41%

POS DRU - 1,62 mld. euro - 27%

POS CEE - 910 mil. euro - 17%

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene (decembrie 2013)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri