Biden spune că întâlnirea cu Zelenski „a decurs foarte bine” şi că i-a risipit îngrijorările preşedintelui ucrainean

Data publicării:
biden discuta cu zelenski
Biden spune că întâlnirea cu Zelenski „a decurs foarte bine” şi că i-a risipit îngrijorările preşedintelui ucrainean. Foto: Profimedia

Întâlnirea cu preşedintele Volodimir Zelenski „a decurs foarte bine”, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden care a avut covorbiri cu liderul ucrainean în marja summitului NATO de la Vilnius, relatează CNN.

„Am petrecut aproximativ o oră împreună şi cred că suntem pe drumul cel bun”, a declarat Biden reporterilor, miercuri, la plecarea de la summitul NATO de la Vilnius. „Aşa că mă simt bine înainte de a pleca în călătorie şi, ştiţi, ne-am îndeplinit toate obiectivele pe care ni le-am propus să le îndeplinim”, le-a spus Biden reporterilor.

Pe de altă parte, Biden a declarat că nu vede Kievul aderând la NATO până când „războiul nu se va încheia” şi susţine că a clarificat lucrurile în convorbirea sa cu preşedintele ucrainean. „Uite, singurul lucru pe care Zelenski îl înţelege acum este că faptul că a fi sau nu în NATO nu mai este relevant acum, atât timp cât are angajamentele” de securitate, a spus Biden, comparând situaţia cu cea a Israelului. „Aşa că nu este îngrijorat”, a dat asigurări Biden.

Întrebat despre contraofensiva ucraineană, Biden a spus că „nu are libertatea” de a da detalii în acest sens, dar a dat asigurări că a discutat îndelung despre contraofensivă cu responsabilii militari ucraineni şi „ei sunt încă optimişti”.

„Dar ştiu că este o luptă grea”, a adăugat Biden.

Preşedintele american a mai spus că Ucraina are deja „echivalentul ATACMS”, rachetele cu rază lungă de acţiune, dar are nevoie de proiectile de artilerie. El a precizat că Ucraina este „foarte mulţumită” de ceea ce i se furnizează, potrivit CNN, citată de News.ro.

Pe de altă parte, vorbind despre obiectivele îndeplinite ale Washingtonului, el a recunoscut că „a existat un oarecare scepticism” cu privire la faptul că ar putea să-i convingă pe turci să nu se mai împotrivească aderării Suediei la NATO, o referire la acordul de ultim moment prin care preşedintele turc Erdogan a fost de acord să permită Suediei să se alăture alianţei militare. Biden a declarat că este încrezător că Turcia va continua să susţină aderarea Suediei şi acelaşi sentiment îl împărtăşeşte şi în ceea ce priveşte aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane de luptă F-16 către Ankara.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri