Care este starea celor doi români înjunghiați în Franța. Precizări de la Ministerul de Externe

Data publicării:
sigla mae pe usa ministerului afacerilor externe interior cu umbra unui barbat
Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Unul dintre cei doi cetățeni români atacați cu cuțitul în urmă cu câteva zile în Franța a fost deja externat, iar celălalt se află în continuare în spital, anunță Ministerul de Externe într-o precizare de presă. Ministerul „condamnă ferm orice act de violență și orice formă de xenofobie, rasism și discriminare”.

Ambasada României la Paris s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la incidentul produs pe 12 decembrie, în localitatea Antony, unde trei persoane, dintre care doi români, au fost atacate cu cuțitul, se arată într-un comunicat MAE.

Autoritățile locale au confirmat că două dintre cele trei victime ale atacului sunt cetățeni români. Cei trei au fost duși la spital pentru asistență medicală. Unul dintre cei doi cetățeni români a fost deja externat, iar celălalt cetățean român este în continuare internat.

MAE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice au luat legătura cu cei doi cetățeni români, fiind în continuare în contact permanent cu aceștia, cu autoritățile locale și cu unitatea medicală la care se află persoana rănită.

„MAE condamnă ferm orice act de violență și orice formă de xenofobie, rasism și discriminare și reiterează importanța continuării eforturilor susținute la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea xenofobiei, a discriminării de orice natură și a discursului instigator la ură”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministerul mai precizează că autoritățile franceze au demarat o anchetă pentru stabilirea circumstanțelor producerii incidentului și a naturii acestuia, autorul fiind cercetat, în această etapă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor comisă din motive de rasă, etnie sau religie.

Anchetă: Atac cu motivație rasistă

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Paris, continuă dialogul cu autoritățile locale, în special cu privire la ancheta în curs și acționează, potrivit competențelor sale, pentru respectarea drepturilor cetățenilor români.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33 (0)1 47 05 29 66, +33 (0)1 47 05 27 55, +33 (0)1 45 50 39 97, +33 (0)1 47 05 10 40, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +33 (0)6 80 71 37 29.

Sâmbătă seara, un bărbat a rănit grav două femei și un tânăr cu un cuțit, în Antony (Hautes-de-Seine), un oraș cu peste 60.000 de locuitori, situat în suburbiile sudice ale Parisului.

Potrivit surselor din poliție, citate de lefigaro.fr, respondentul are tulburări psihologice semnificative de tip schizofrenic.

Circumstanța rasismului a fost luată în calcul deoarece bărbatul „și-a explicat acțiunea prin originea victimelor”, romi în cazul de față, a precizat procuratura pentru AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri