CEDO: Închisorile Italiei sunt supra-aglomerate. Statul peninsular „încalcă drepturile omului”

Data publicării:
inchisoare

La începutul acestui an, Italia a fost reclamată de şapte deţinuţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că erau închişi în celule supra-aglomerate. Judecătorii le-au dat câştig de cauză şi obligă statul italian să le acorde despăgubiri de 100.000 de euro şi să rezolve problema în decurs de un an.

Guvernul italian a declarat însă stare de urgenţă în penitenciare încă de acum trei ani şi a promis un ajutor de 675 de milioane de euro pentru construirea a 11 închisori cu 9000 de locuri. Planul a fost însă uitat, iar situaţia se complică, în condiţiile în care 35% dintre deţinuţi sunt străini.

„Vorbim despre o închisoare în care poţi fi în celulă cu oameni care vorbesc şase limbi diferite, au şase obiceiuri diferite. În care este un om care se roagă ca un musulman practicant de cinci ori pe zi şi unul care înjură de cinci ori pe minutO persoană care mănâncă numai porc şi alta care nici nu se poate uita la porc. Unul care nu se spală, altul care se spală mereu. Aceasta este problema”, a explicat unul dintre deţinuţii care au acţionat statul italian în judecată, Giuseppe Rampello.

Reprezentanţii închisorilor au propria variantă şi dau vina pe sistemul juridic, dar şi pe faptul că timp de decenii nu s-au construit penitenciare noi. „Problema este că aceasta este o instituţie de tranzit. Se poate întâmpla ca 30 de oameni să fie arestaţi în acelaşi timp şi noi trebuie să îi primim şi să-i înregistrăm. Aşadar, da, să spunem că situaţia este reală. Este o problemă de supra-aglomerare, nu pot să neg acest lucru”, a recunoscut Anna Angeletti, director adjunct al unei închisori.

Unele penitenciare sunt vechi de sute de ani, iar în celule de o persoană sunt înghesuiţi şi trei oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri