Sari la conținut

Cel mai controversat brad de Crăciun: a fost instalat cu trei zile înainte să fie acordat contractul

Un brad de Crăciun instalat în centrul Belgradului, pentru care s-au cheltuit 83.000 de euro, a suscitat furia şi ironiile locuitorilor capitalei, obligându-l pe primar să recurgă la anularea contractului, scrie Agerpres.

PISTALJKA: SUMNJIVA NABAVKA PRESKUPE JELKE U BEOGRADU

Foto: politika.co.rs

Bradul artificial, înalt de 18 metri şi decorat cu 200 de globuri roşii, a fost instalat pe principalul bulevard comercial al capitalei, Knez Mihailova.

Preţul său a fost dezvăluit de site-ul de investigaţii Pistaljka.rs ('Fluierul'), potrivit căruia contractul ar fi fost semnat cu trei zile după instalarea sa. Primarul Belgradului, Sinisa Mali (SNS, conservator), care s-a declarat "surprins" de sumă, a anunţat anularea contractului.

Opoziţia democrată a ironizat bradul de plastic, invitându-i pe belgrădeni să lase la poalele sale urări pentru cadouri în valoare de 83.000 de euro.

„O pelerină de ploaie, măsura XL, pentru câinele meu”, scrie pe unul dintre ele. „Vreau o diplomă”, cere un altul, făcând aluzie la corupţia care domneşte în învăţământul superior.

Firma sârbă care a instalat bradul a acceptat să anuleze contractul, dar a precizat că va lăsa pomul acolo unde este instalat, în calitate de ornament principal la decoraţiunile de sfârşit de an.

Iluminaţiile sunt un alt subiect de comentarii ale belgrădenilor: acestea unt instalate la sfârşitul lunii octombrie şi nu sunt demontate decât la începerea primăverii.