Ceremonii şi amintiri dureroase în Polonia. Preşedintele Germaniei cere iertare pentru invazia nazistă de acum 80 de ani

Data actualizării: Data publicării:
80 de ani de la invazia poloniei de catre germania nazista veteran polonez si supravietuitor holocaust
Un veteran polonez și un supraviețuitor al unui lagăr de concentrare asistă la ceremonia internațională de comemorare a 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial Foto: Guliver/Getty Images

Ceremonii și amintiri dureroase în Polonia, unde astăzi sunt comemorați 80 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Zeci de lideri au participat la evenimentele organizate în această țară, invadată de naziști la 1 septembrie 1939. A fost primul stat ocupat de Hitler, iar actualul președinte german și-a cerut acum iertare pentru atrocitățile comise de regimul de atunci.

Unul câte unul, liderii adunaţi în Varşovia le-au adus un omagiu polonezilor ucişi în timpul ocupaţiei naziste. Vicepreşedintele american, preşedintele şi cancelarul german, premierul belgian sunt doar câţiva dintre oficialii care au marcat opt decenii de la începutul celei mai sângeroase conflagraţii din istorie.

„Asupritorii voştri au încercat să va supună, dar Polonia nu a putut fi supusă. Dacă cineva se îndoieşte că libertatea este destinul omenirii, atunci să privească exemplul Poloniei”, a declarat vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, pe care președintele Donald Trump l-a trimis în locul său în Polonia.

Citiți și: Între o întâlnire cu liderii europeni la Varșovia și golf în Virginia, Donald Trump a ales golful. Ce scuză a invocat

Ceremoniile din Polonia au început dis-de-dimineaţă. La 04:40, mai exact, ora la care acum 80 de ani orașul polonez Wielun era atacat primul de trupele naziste.

Unul lângă altul, președinții Germaniei şi Poloniei au ascultat în tăcere sunetul sirenei și au transmis un mesaj de unitate.

„Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și vă cer iertare”, a spus președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Cuvintele au fost rostite în limba poloneză.

„Omenirea a suferit acest sacrificiu pentru a învăța o lecție terifiantă, o lecție care a costat zeci de milioane de vieți în întreaga lume, o lecție care a făcut zeci de milioane de victime civile, oameni obișnuiți, neînarmați”, a spus, la rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Un mesaj de unitate a fost transmis în același timp și în Gdansk, oraș-port de la Marea Baltică atacat pe 1 septembrie 1939 de trupele germane. Aici, la ceremonii au participat premierul polonez și prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Polonia vrea compensații

„Deschiderea către nou, respectul pentru toți și dialogul reprezintă modul de a avansa. Eu cred că noi, europenii, putem onora în acest fel memoria celor care au pierit aici pentru libertatea noastră”, a spus Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

„Trebuie să discutăm, să ne amintim pierderile suferite, trebuie să cerem aflarea adevărului și să cerem compensații”, a subliniat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Subiectul compensațiilor de război este, de altfel, unul problematic în relațiile germano-poloneze. Varșovia cere mai mulți bani pentru daunele provocate de naziști, în timp ce Berlinul susține că toate pretenţiile financiare au fost rezolvate.

Polonia a fost una dintre cele mai afectate țări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Milioane de oameni au fost uciși de trupele germane, în timp ce alte câteva mii au fost omorâţi de trupele sovietice, care au invadat ţara la doar două săptămâni de la atacul naziștilor.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri