Chirurgul impostor Matteo Politi a vrut să fie și profesor în Italia

Data actualizării: Data publicării:
matteo politi mathew mode fb
Matteo Politi alias Matthew Mode Foto: Facebook

Matteo Politi, falsul chirurg estetician aflat în centrul unui uriaş scandal în România, a făcut mai întâi intervenţii medicaleîn Italia, de mică amploare, este adevărat, fără să aibă diplomă sau licenţă. La un moment dat, a încercat, tot cu acte false, să fie profesor, dar a fost descoperit repede. Cum riscul de a fi deconspirat în propria ţară era mare, escrocul a fugit in România. Corespondentul Digi24 în Italia, Sergiu Balaban, a stat de vorbă cu Alberto Zorzi, jurnalist la „Corriere del Veneto”, publicație care a scris despre Matteo Politi în urmă cu nouă ani. 

Povestea lui Matteo Politi seamănă cu cea a personajului interpretat de Leonardo DiCaprio în filmul „Prinde-mă! Dacă poți!”. Pelicula spune povestea inspirată dintr-o întâmplare reală a unui bărbat care se dă drept avocat, pilot sau ... doctor pentru a câştiga bani. La fel ca DiCaprio, Matteo Politi şi-a încercat norocul în diverse meserii pentru care nu avea nicio pregătire, inclusiv cea de profesor, şi în cele din urmă s-a stabilit la cea de medic. Şi-a falsificat cu grijă toate documentele, prezentând diplome de la cele mai renumite şcoli de medicină din lume şi şi-a însuşit identitatea unui doctor adevărat, specializat în cardiologie, pentru că aveau acelaşi nume. I-a convins pe managerii unor spitale din Italia să-l angajeze şi aşa a reuşit să lucreze în mai multe unităţi medicale. Şi-a dechis chiar o clinică de estetică în Verona unde avea 300 de pacienţi pe săptămână. Autorităţile au aflat de înşelăciunea lui de la o pacientă nemulţumită.

Alberto Zorzi, jurnalist Corriere del Veneto: „O pacientă a avut probleme din cauza unor medicamente prescrise de el. A vorbit cu o prietenă care, întâmplător, lucra la Poliţia Locală din Verona. El (chirurgul fals - n.r.) opera în special în spitale sau clinici din zona Verona. Această prietenă a început să îl bănuiască pentru că i se părea imposibil ca un medic să prescrie medicamente greşite, aşa că a fost declanşată ancheta. S-a descoperit că el nu avea nicio diplomă, nicio justificare pentru a profesa, totul era un fals. Când a izbucnit scandalul se spunea că ar fi tratat cam 300 de oameni. Făcea injecții cu botox sau alte intervenţii de chirurgie plastică. Avea şi un fel de centru de chirurgie estetică în care opera doar el. A făcut şi câteva intervenţii, dar vorbim despre o perioadă de câteva săptămâni, nu de luni sau ani, cum înţeleg că s-a întâmplat la voi în România”.

Cercetările autorităţilor italiene au scos la lumină cariera de medic fals a lui Matteo Politi, dar şi adevărul despre pregătirea lui. Cu doar opt clase absolvite, meseria acestuia era aceea de valet de parcare.

Alberto Zorzi, jurnalist Corriere del Veneto: „El o fi înțeles că în Italia nu mai poate să păcălească oamenii și s-a dus să facă asta într-o altă țară. A schimbat numele, se prefăcea că a avut specializări în Statele Unite, personajul este obișnuit cu acest fel de infracțiuni. Când noi am scris despre asta, acum 9 ani, am descoperit că intrase chiar într-o școală ca profesor. Deci nu era doar un medic fals, ci și profesor”.

În 2011, Matteo Politi a fost condamnat în Italia la un an și jumătate închisoare, cu suspendare.

Citiți și: 

Poliția română era foarte aproape de a-l aresta pe escrocul italian. Mărturia dr. Adina Alberts, cea care l-a reclamat pe falsul doctor estetician

Povestea valetului de parcare din Italia care a făcut operații estetice la București

Falsul medic italian Matteo Politi mai are un dosar penal. A înșelat 2 medici cu 11.000 de euro

Aventurile „doctorului” cu 8 clase în Italia. Cum a ajuns să fie condamnat la închisoare

Cum și-a obținut parafa de la DSP falsul medic italian Matteo Politi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri