Cine a aruncat în aer Nord Stream? Anchetatorii germani au găsit urme de explozibili pe un iaht. Nu este exlusă o operațiune a Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
scurgere de gaze din conducta nord stream vazuta din satelit
Anchetatorii germani au găsit urme de explozibili pe un iaht. Nu este exlusă o operațiune a Rusiei. Foto: Profimedia

Aliații occidentali au avertizat miercuri asupra concluziilor premature cu privire la cine este responsabil pentru aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, Germania atrăgând atenția că atacul ar fi putut fi, de asemenea, o operațiune sub „steag fals” a Rusiei, pentru a da vina pe Ucraina, relatează Reuters.

Într-un articol publicat zilele trecute în New York Times, care citează analize a unor oficiali americani, se arată că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au distrus gazoductele Nord Stream, după invazia rusă din Ucraina, declanșată anul trecut.

Articolul, deși nu indică vreo implicare oficială a Ucrainei, vine într-un moment în care Kievul îi îndeamnă pe aliații săi occidentali să intensifice aprovizionarea cu arme de ultimă generație pentru a putea respinge forțele ruse.

„Există investigații în desfășurare și cred că este corect să așteptăm până când acestea sunt finalizate, înainte de a spune mai multe despre cine s-a aflat în spatele lor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Investigațiile continuă cu privire la incidentul care a vizat conductele Nord Stream, magistrale care furnizau gaz rusesc în Europa. Țările occidentale cred că exploziile au fost deliberate, dar nu au ajuns la concluzia clară despre cine a fost în spatele lor.

Rusia, care a învinuit anterior Occidentul, a profitat de aceste știri publicate miercuri, pentru a cere o anchetă transparentă la care dorește și ea să participe.

Într-un material difuzat marți, realizat de radiodifuzorul german ARD și de ziarul Zeit, se spune că operațiunea de plasare a explozibililor pe conducte ar fi fost efectuată de șase persoane, cinci bărbați și o femeie, care au folosit pașapoarte false.

Aceștia ar fi transportat explozibili pe un iaht închiriat de o firmă din Polonia deținută de cetățeni ucraineni, de la o companie germană, potrivit procurorilor.

„Trebuie să facem o distincție clară dacă a fost vorba de un grup ucrainean, dacă s-ar fi întâmplat la ordinele autorităților ucrainene, sau este vorba de un grup pro-ucrainean care a acționat fără cunoștința guvernului de la Kiev”, a declarat miercuri ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

„Dar avertizez, să nu se tragă concluzii”, a spus Pistorius, aflat la un summit care se desfășoară la Stockholm.

Acesta a declarat ulterior că probabilitatea este „la fel de mare” să fie vorba de o „operațiune sub steag fals a Rusiei, organizată pentru a da vina pe Ucraina”.

Între timp, Germania a confirmat că anchetatorii săi au cercetat o navă în ianuarie, care ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozivii folosiți la aruncarea în aer a conductelor.

Dar o declarație a procurorului federal arată că nu există încă informații sigure despre motive sau autori, inclusiv dacă atacul a fost sponsorizat de stat.

„Nu există nicio suspiciune împotriva angajaților companiei germane de unde a fost închiriată nava”, a adăugat acesta.

Responsabilul Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat reporterilor: „Atâta timp cât investigațiile privind exploziile de la conductele Nord Stream sunt în desfășurare, nu putem trage concluzii”.

New York Times scrie că nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, sau alți oficiali guvernamentali ucraineni, ar fi jucat vreun rol în aceste atacuri.

Tot la Stockholm, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus că materialele din presă sunt „puțin ciudate” și nu au „nimic de-a face” cu guvernul ucrainean.

„Este ca un compliment pentru forțele noastre speciale”, a glumit el. „Dar aceasta nu este acțiunea noastră”.

Reznikov a spus că nu este îngrijorat de perspectiva unei reduceri a sprijinului pentru Ucraina în urma acestor articole de presă. Pistorius a respins o întrebare similară despre sprijinul occidental, ca fiind „ipotetică”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că știrile din presă sunt o încercare coordonată de a distrage atenția și a pus la îndoială modul în care oficialii americani fac declarații despre acele atacuri, în lipsa unei anchete, pe care „cel puțin acționarii Nord Stream și Națiunile Unite trebuie să o ceară, una urgentă, transparentă, cu participarea tuturor celor care pot face lumină”, a spus Peskov.

În SUA, analiza informațiilor a sugerat că cei care au efectuat atacurile ar fi persoane care se opun politicii lui Putin „dar nu specifică cine ar putea fi membrii grupului, sau cine a condus, ori a plătit operațiunea”, a scris New York Times.

„Oficialii care au analizat informațiile consideră că sabotorii sunt cel mai probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau o combinație a celor două”, potrivit articolului publicat de New York Times.

Anchetatorii germani au declarat că au găsit urme de explozibili pe iahtul verificat, potrivit ARD și Zeit. Conform acestor publicații, serviciile de informații au indicat că în spatele atacului ar putea fi un grup pro-ucrainean, dar autoritățile germane nu au găsit încă nicio dovadă.

Rusia a depus luna trecută la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluție în care cere deschiderea unei anchete internaționale.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri