Cine i-a dat mandat ambasadorului român la UE să voteze împotriva lui Kovesi? Răspunsul lui George Ciamba, ministru delegat pentru afaceri europene

Data publicării:
george ciamba
George Ciamba. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Votul pentru Laura Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European l-a pus în dificultate pe ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Într-un interviu pentru Europa FM, George Ciamba, s-a chinuit să explice de ce România a votat împotriva propriului candidat, dar nimeni nu a înţeles nimic.

Moderator Europa FM: Delegaţia României a votat cu un scor minim pentru Laura Codruţa Kovesi. Acesta a fost mandatul?

George Ciamba - ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Deci asta este... Deci staţi un pic! Asta cu alegerile... Deci cu alegerile din Republica Moldova sau cu...?

Moderator Europa FM: Haideţi să lămurim ce s-a întâmplat ieri la Bruxelles şi apoi să vorbim despre...

George Ciamba - ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Eu cred că, în fine...Eu cred că Ministerul Justiţiei, care, de fapt, gestionează prin Consiliul JAI, cred că poate să vă spună, poate să discute sau poate să vă zică exact ce a fost acolo.

Moderator Europa FM: Dar a votat doamna ambasador, care a primit mandat din partea...?

George Ciamba - ministrul delegat pentru Afaceri Europene:  Deci... Deci, eu vă zic! Mecanismele de decizionare care sunt acolo... Bineînţeles că mandatul respectiv este..., va fi..., este un lucru care este gestionat de cel care gestionează Consiliul respectiv. Eu cred că e vorba de... Deci v-am zis, aici e vorba de Consiliul JAI. Şi nu cred că acum..., acest lucru... Cred că... nu, deci..., nici nu... Noi nu avem... nu am niciun... lucru cu acest proces...

Moderator Europa FM: Spuneţi că mandatul l-a primit de la domnul ministru al Justiţiei doamna ambasador?

George Ciamba - ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Eu v-am zis că nu ştiu... Deci este o chestiune care ţine clar de chestiunile interne. Deci eu nu pot să mă determin acum să văd exact cine, ce şi cum...

Zilele trecute, și ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, părea să sugereze într-o discuție cu parlamentari ai opoziției că instrucțiunile de vot ar putea veni dinspre Ministerul de Justiție sau Guvern, în niciun caz de la Ministerul de Externe. Teodor Meleşcanu a negat clar că votul împotriva Laurei Codruţa Kovesi din consiliul ambasadorilor, de săptămâna trecută, a fost dat cu acordul său. Ministrul de Externe a susţinut că nu i-a dat ambasadorului român un mandat pentru un vot negativ.

Teodor Meleşcanu: Nu e în subordinea mea.

Ionel Dancă: I-a dat Dăncilă mandat?

Teodor Meleşcanu: Nu Dăncilă.

Ionel Dancă: I-a dat Dăncilă mandat?

Teodor Meleşcanu: Chiar nu ştiu. Nu e treaba mea. E o chestiune pe Justiţie şi Afaceri Interne.

Discuția integrală a ministrului de externe cu parlamentarii opoziției pe tema votului din Coreper o puteți urmări aici.

La votul din Consiliul UE, reprezentanții celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert, pe primul loc, pentru funcția de șef al Parchetului European, iar Laura Codruța Kovesi a ieșit pe locul al doilea. După acest vot din Consiliul UE a urmat votul din comisiile Parlamentului European, unde a câștigat Laura Codruța Kovesi, astfel că ceea ce urmează acum este o negociere între Parlament şi statele membre (Consiliul UE).

Presa a scris, citând surse sub acoperirea anonimatului, că la votul din Consiliul UE (Coreper), mandatul ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, a fost să-i acorde punctaj minim Laurei Codruța Kovesi. Nu se știe însă nici până azi cine i-a dat acest mandat reprezentantului României în Coreper. 

Citiți și: 

Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru a fi procuror-șef european. Reacțiile stârnite

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri