Cine manipulează preţul aurului pe piaţă. Intră în scenă Deutsche Bank

Data publicării:
aur lingou digi24

În scandalul manipulării preţului aurului intră şi numele mari de pe piaţa internaţională. Deutsche Bank este suspectată că ar fi divulgat informaţii confidentiale despre cotaţii către parteneri şi apropiaţi ai celor responsabili cu stabilirea preţului la aur. Autorităţile de la Berlin au făcut razii la sediile băncii şi au ridicat mai multe documente.


Banca germană este unul dintre cei cinci mari jucători de pe piaţa aurului care stabilesc de două ori pe zi preţul de referinţă de la care încep cotaţiile. După un obicei care datează din 1919, în timpul conferinţelor telefonice, Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale comunică fiecare câte un preţ. Cine are acces la discuţiile din conferinţă ştie înaintea tuturor dacă peste câteva minute preţul aurului scade sau creşte. Poate pune astfel pariuri pe termen scurt în care câştigurile pot fi destul de mari, mai ales dacă aceste pariuri sunt puse în fiecare zi.

Suspiciunile sunt aşadar că preţurile de referinţă sunt divulgate unor traderi care devin avantajaţi la tranzacţionare pentru că au deja idee despre trendul pieţei. Volumul tranzacţiilor cu aur creşte puternic imediat după începerea şedinţelor de stabilire a preţului, ceea ce a dat naştere suspiciunilor autorităţilor.

O serie de traderi contactaţi de Bloomberg au declarat că tranzacţiile se înmulţesc în baza informaţiilor privilegiate obţinute de unii dealeri. Procedura de stabilire a preţului la aur pare să aibă numeroase hibe, dacă unii jucători beneficiază de avantaje incorecte pe piaţă.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri