Comisar european: Cel puţin 12 ţări UE au încredere că pot vaccina 70% din populaţie împotriva Covid-19 până la jumătatea lunii iulie

Data actualizării: Data publicării:
harta europei cu tarile UE si vaccin
Uniunea europeană accelerează campania de vaccinare împotriva Covid-19. Foto: Getty Images

Cel puțin 12 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au încredere că vor putea vaccina 70% din populație împotriva Covid-19 până la jumătatea lunii iulie, a declarat marți comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, potrivit Reuters.

Comisia Europeană are stabilit drept țintă ca imunizarea a 70% din populația adultă a UE să fie făcută până la finalul verii, mizând pe o creştere a livrărilor de vaccinuri, pentru accelerarea campaniilor de vaccinare.

„Suntem încrezători că vom putea livra suficiente doze de vaccin, dar într-adevăr, depinde de statele membre să se organizeze pentru a fi pregătite pentru acest lucru”, a declarat Breton unei comisii parlamentare irlandeze.

Potrivit acestuia, „ avem cel puţin 12 state membre care spun că sunt pe deplin confortabile cu această cifră de 70%” iar numărul lo „crește zilnic”. El nu a identificat cele 12 state membre şi nici nu a spus care ţări s-au simţit mai puţin confortabil cu cifra de 70%.

Vaccinarea reprezintă „o lumină la capătul tunelului” pentru europeni

Un anunț venit săptămâna trecută, potrivit căruia țările UE vor primi în acest trimestru încă 50 de milioane de vaccinuri produse de Pfizer și BioNTech, a oferit executivului un confort suplimentar în ceea ce privește obiectivele de livrare, a mai adăugat Breton.

Totodată, spune Breton, a oferit „spaţiu de manevră” pentru a face faţă aşteptărilor conform cărora blocul va avea mai puține vaccinuri pentru Covid-19 din partea Johnson & Johnson, faţă de aşteptările iniţiale.

De asemenea, comisarul european s-a arătat încrezător că AstraZeneca va putea să-şi îndeplinească obiectivul redus, de a livra în al doilea trimestru 70 de milioane de vaccinuri.

Thierry Breton, care şi-a exprimat recent speranţa că Europa va avea un sezon turistic de vară anul acesta, a declarat că obiectivul referitor la vaccinare este important pentru a oferi „o lumină la capătul tunelului” înainte de sezonul de vacanţă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri