Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și R. Moldova, dar cere reforme

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0662943894
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ambele țări mai au de făcut reforme, iar „mingea este în terenul” lor, a mai spus Von der Leyen.

„În primul rând, Comisia recomandă Consiliului ca Ucrainei să-i fie acordată perspectiva unui viitor european și, în al doilea rând, să-i fie acordat statutul de țară-candidată. Aceasta înseamnă, desigur, ca țara să implementeze o serie de reforme importante. Cu siguranță, Ucraina a demonstrat aspirația și determinarea de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene. Ucraina are o democrație parlamentară și prezidențială solidă, o administrație publică ce funcționează foarte bine. Ucraina are o societate civilă foarte dinamică, foarte activă, iar acesta este un lucru bun. Are un sistem electoral care s-a dovedit a fi corect și liber. Ucraina a luat deja măsuri importante pentru a deveni o economie de piață pe deplin funcțională. Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Noi ne dorim ca ei să trăiască alături de noi visul european”, a spus von der Leyen.

Citiți și:

Volodimir Zelenski: Statutul Ucrainei de țară candidată la UE „va aduce victoria mai aproape”

Maia Sandu, prima reacție după anunțul Comisiei Europene privind aderarea Moldovei la UE: Ne angajăm să muncim din greu

„Avem un mesaj clar, iar acesta este: da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat. Mergem conform regulilor, progresul depinde de Ucraina, mingea este în teritoriul ucrainenilor”, a continuat ea.

„De asemenea, recomandăm Consiliului să acorde Moldovei perspectiva unui viitor european și statut de țară-candidată, în ideea că țara va face o serie de reforme importante. În trecutul recent, Moldova a făcut pași decisivi către reforme. Există un mandat clar de la cetățeni. Este pe o reală cale reformistă, anticorupție și europeană, pentru prima oară de când a obținut independența. Cât timp liderii țării continuă pe acest drum, credem că țara are potențialul să se ridice la înălțimea așteptărilor”, a mai spus șefa CE.

Anunțul vine la o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis, au făcut o vizită în Ucraina.

Cle două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

„Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice”, se arată în recomandare.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Ucraina a cerut aderarea la UE la doar patru zile după ce trupele ruse au declanșat invazia, în februarie. Patru zile mai târziu, Republica Moldova și Georgia, alte două state ex-sovietice care au regiuni separatiste ocupate de trupele ruse, au făcut la rândul lor cereri de aderare la UE.

În cazul Georgiei, Comisia Europeană a decis că are de îndeplinit mai multe condiții, înainte de a primi statutul de țară candidată.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri