Bulgaria, lăudată în raportul MCV. Decizia de ridicare a mecanismului va trebui confirmată

Data actualizării: Data publicării:
sediul Comisiei Europene, exterior
Sediul Comisiei Europene. Foto: Getty Images

Comisia Europeană recomandă scoaterea Bulgariei de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției. Aceasta în condițiile în care România rămâne „o sursă de preocupare majoră” din cauza modificărilor făcute în legislație în ultimii ani.

Comisia Europeană consideră că progresele făcute de Bulgaria sunt suficiente pentru a ajunge la îndeplinirea angajamentelor făcute în momentul aderării la UE, în 2007, potrivit unui comunicat de presă al CE.

În ultimul an, s-a observat consolidarea cadrului legal şi judiciar instituit în anii precedenţi. Transpunerea acestor rezultate pe termen lung va necesita determinare şi acţiuni suplimentare. Paşii făcuţi de Bulgaria pentru implementarea unor sisteme de monitorizare a acestui proces sunt esenţiali din acest punct de vedere", se arată în Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În plus faţă de angajamentul de a continua reformele în domeniul combaterii corupţiei, Comisia notează în special angajamentul exprimat de Guvernul bulgar în sensul instituirii de proceduri privind tragerea la răspundere a procurorului general, inclusiv în garantarea independenţei sistemului judiciar în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, arată un comunicat de presă al CE.

„Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va lua în considerare în mod corespunzător observaţiile Consiliului şi cele ale Parlamentului European, se arată în raport.

Pe de altă parte, Comisia Europeană arată că România a regresat în ultimii ani, în ceea ce privește sistemul judiciar, și că acest lucru este „o sursă de preocupare majoră”.

„Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se dorește repunerea procesului de reformă pe calea cea bună și reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV”, mai transmite CE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri