CORESPONDENȚĂ DE LA KIEV. Piaţa Independenţei a devenit tabăra protestatarilor

Data publicării:
Piata Independentei Kiev Ucraina - AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY

ACTUALIZARE 23.58. Mii de oameni se află în Piața Independenței din centrul capitalei Ucrainei. Unii protestatari au început să plece acasă, dar un nucleu destul de compact va rămâne în Piață peste noapte. 

Piața Independenței pare ruptă de restul orașului. Toate ieșirile spre bulevarde au fost blocate cu garduri și baricade și au fost ridicate corturi. Locul în care acum nouă ani izbucnea Revoluția Portocalie a devenit acum casa pentru protestatarii care spun că nu vor pleca din stradă până când președintele Viktor Ianukovici nu-și va da demisia. Sunt furioși pentru că, spun ei, șeful statului se îmbogățește cu banii lor, iar corupţia este în floare.

„Acesta este preşedintele nostru, preşedintele Ucrainei. Asta este faţa lui. El ne mănâncă banii, banii poporului”, spune un protestatar, arătând către un cap de porc înfipt într-o suliță.

Odată cu lăsarea serii se văd şi primele focuri aprinse în butoaie de tablă. Oamenii s-au pregatit să reziste încă o noapte. Din loc în loc sunt grămezi de lemne tăiate de unde se aprovizionează. Au şi hrană. Din când în când prin piaţă apar oameni cu tăvi pline cu sandvişuri, gogoşi, fursecuri şi ceaiuri calde.

În Piața Independenței din Kiev sunt oameni care zi de zi stau și protestează, cer înlăturarea regimului. Sunt și alți oameni care tot zi de zi vin să le aducă alimente și să le aducă lemne de foc, pentru că în timpul nopții temperaturile coboară până la -10 grade Celsius”, transmite Raluca Lunculescu, trimisul special al Digi24 în Ucraina.

Sunt 12 zile de când ucrainenii încearcă să aprindă flacăra unei noi revoluții.

„Oamenii vor un nou preşedinte, un nou premier şi o schimbare completă a puterii. Pentru că am mai schimbat preşedinţi, am mai schimbat premieri, dar trăim tot într-o ţară coruptă”, spune un alt protestatar.

Picătura care a umplut paharul a fost refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord economic cu Uniunea Europeană. 

Ceea ce se întâmplă în seara asta aici seamănă cu o adunare a tinerilor care par că ar sărbători. Se strigă sloganuri, a cântat muzica până mai devreme, lumea pare entuziasmată, dar știm cu toții că, de fapt, poate fi scânteia unei noi revoluții la Kiev.

Piața Independenței pare că nu face parte din oraș, pare că este rput cu totul de ceea ce se întâmplă în restul Kievului, pentru că aici oamenii au îngrădit piața și și-au făcut locul lor de protest. Aici stau, aici mănâncă, aici dorm. Își fac focul pe trotuar, sunt munți de lemne în centrul Kievului”, transmite Raluca Lunculescu, trimisul special al Digi24 în Ucraina.

Tensiuni au fost și în fața Parlamentului și în fața Guvernului, unde a fost mobilizat un număr foarte mare de jandarmi și polițiști. Exista teama că protestatarii ar putea intra în sediul Parlamentului chiar în timp ce era votată moțiunea opoziției, însă Guvernul de la Kiev a rezistat acesteia.

La această oră oamenii sunt în continuare în Piața Independenței, deși este foarte frig.

Între timp, datoria Ucrainei pentru gazul rusesc a fost amânată până la primăvară. Companiile Naftogaz și Gazprom au ajuns la un acord cu privire la amânarea achitării datoriilor pentru gazul consumat de Ucraina în octombrie – decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...