Cum a ajuns războiul din Ucraina să ajute la dezvoltarea economiilor din estul și centrul Europei

Data actualizării: Data publicării:
cartușe de mitralieră
Industria de armament din Europa Centrală și de Est produce acum puști, muniție și alte provizii militare cu o viteză nemaivăzută de la căderea Zidului Berlinului. Foto: Profimedia Images

De la blocuri de apartamente pentru noii angajați până la mese gratis pentru muncitorii pensionați pentru a beneficia de pe urma experienței pe care o au în domeniu, producătorii de arme din Europa Centrală caută noi metode de a gestiona cel mai mare boom economic al industriei de armament de la sfârșitul Războiului Rece, scrie Reuters.

Confruntați cu unele dintre cele mai restrânse piețe de muncă din Europa, producătorii de armament din Polonia și Cehia lansează sau extind programe de recrutare și instruire pentru noi angajați, după ce războiul din Ucraina a produs o explozie a cererii pentru arme.

Industria de armament din Europa Centrală produce acum puști, muniție și alte provizii militare cu o viteză nemaivăzută de la căderea zidului Berlinului. Companiile grăbesc producția pentru a face față livrărilor pentru Ucraina și pentru a răspunde cererii internaționale tot mai mari, în timp ce țările au bugete tot mai mari în domeniul apărării.

Producătorul ceh de muniție și obuze de artilerie STV Group a început să construiască apartamente pentru noii angajați și să ofere mese gratis pentru pensionarii care au experiență în domeniu și care pot contribui la repornirea liniilor de producție pentru muniția din era sovietică necesară Ucrainei.

Cehia și Polonia se bucură de unele dintre cele mai mici rate ale șomajului din Uniunea Europeană – 2,7% în luna iunie, față de 5,9%, rata medie a șomajului în UE pentru aceeași perioadă, potrivit Eurostat.

Lipsa muncitorilor ar putea împinge producția de armament în afara Europei Centrale, dar dacă există destule resurse, companiile din Cehia ar putea mării producția cu până la 20%, a spus Jiri Hynek, președintele și directorul executiv al Asociației Industriei de Apărare și Securitate din această țară.

Asociația, care reprezintă peste 160 de companii, a spus că în jur de 90% din producția de arme și alte provizii militare ale industriei este destinată exportului. Din aceasta, în jur de 40% merge în Ucraina, potrivit lui Hynek.

Sopot, Bulgaria - May 17, 2016: Female worker is checking explosive element of anti tank rocket-propelled grenades (bazooka) at
Importurile de arme din Polonia și Cehia au reprezentat 20% din volumul total de armament care a fost livrat Ucrainei în 2022. Foto: Profimedia Images

Pe măsură ce cererea crește, nevoia de lucrători tineri cu abilități tehnice va deveni tot mai mare pentru a industrie care fără inovație nu poate continua să se dezvolte, a precizat Hynek.

Producătorul ceh de explozibile Explosia, care are în jur de 600 de angajați și a obținut venituri de 1,2 miliarde de coroane (55 de milioane de dolari) anul trecut, a spus că își extinde cooperarea cu universitățile locale și își sporește gradul de automatizare pentru a face față lipsei de personal.

Compania poloneză de tehnologie militară WB Group a început să angajeze mai multe femei anul trecut pentru liniile de asamblare care sunt de obicei operate de bărbați. Compania, care are peste 2.000 de angajați și a obținut venituri de 150 de milioane de dolari anul trecut, produce drone și sisteme de lansare a rachetelor.

Europa Centrală reprezintă o importantă sursă de armament pentru armata ucraineană. Din cele 29 de state care au livrat arme Ucrainei în 2022, importurile din Polonia și Cehia au reprezentat 20% din volumul total, potrivit Institutului Internațional pentru Cercetări de Pace din Stockholm.

Guvernul ceh a transmis că țara lor a trimis provizii militare în valoare totală de 1,84 de miliarde de dolari în Ucraina în primele 12 luni de război. Printre acestea se numără 89 de tancuri, 226 de blindate, 38 de obuziere, cât și sisteme de apărare antiaeriană, elicoptere, muniție și rachete.

Guvernul a început să discute posibilitatea angajării unora din sutele de mii de refugiați ucraineni – majoritatea, femei și copii – care trăiesc în Cehia pentru a ajuta companiile care duc lipsă de muncitori.

Întreprinderea poloneză de stat PGZ, care controlează zeci de companii care produc armament, caută să angajeze în multe domenii folosind reclame pe rețelele sociale.

Compania pregătește o campanie pentru anul următor prin care să îi convingă pe polonezii angajați în porturile scandinave să se întoarcă acasă unde să construiască nave pentru marina poloneză.

„Situația geopolitică a dus la cel mai mare proiect de armament din istoria grupului, ceea ce înseamnă că cererea pentru muncitorii calificați a crescut dramatic”, a spus șeful departamentului de surse umane al companiei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri