Cum au reușit irlandezii să plece din carantină în vacanță la plajă, motivând că merg la dentist

Data actualizării: Data publicării:
fata cu palarie si carte in mana pe sezlong la plaja
Irlandezii au găsit scuza ideală pentru a merge într-o vacanță însorită: programarea la dentist. Foto: Getty Images

Mii de irlandezi în căutarea vacanțelor la soare trec ușor de interdicția asupra călătoriilor neesențiale în afara țării prin rezervarea zborurilor în scopul turismului medical la dentist, transmite Politico.

Poliția, care poate amenda cu 500 de euro astfel de încercări, spune că, legal, nu poate opri călătorii care au inundat cabinetele stomatologice de pe continent cu apeluri și emailuri de programare în ultimele săptămâni.

Dentiștii din Insulele Canare, în Spania, spun că primesc până la 15 cereri de programare în fiecare zi din partea călătorilor care sosesc din Irlanda. Marea majoritate dintre aceștia nu se prezintă la programare.

Biroul Național de Imigrări din Irlanda spune că aproape o treime dintre călătorii care merg în Tenerife, spre exemplu, le spun ofițerilor că trebuie să călătorească din motive medicale esențiale și prezintă o confirmare pe email cu programarea la dentist. Mulți călătoresc cu însoțitori, care au voie să acompanieze ceea ce ghidul oficial numește “o persoană vulnerabilă care are nevoie de tratament esențial”.

În vreme ce numărul de infectări cu Covid-19 a crescut exponențial de la mijlocul lui decembrie, regulile Irlandei prevăd că rezidenții nu trebuie să zboare în afara insulei dacă nu au un motiv esențial medical, de afaceri sau de familie.

Însă așa cum a mai fost cazul în timpul bătăliei Irlandei cu pandemia, decretările guvernamentale nu sunt susținute de forța de ordine a poliției.

În vreme ce șeful Poliției din stat, comisarul Drew Harris, a participat la cea mai populară emisiune TV de varietăți pentru a avertiza călătorii că ar putea fi amendați sau chiar arestați, ofițerii din Aeroportul Dublin spun că nu au putere să-i oprească pe cei care au la eu declarații privind lucrările dentare.

Câteva sute de călători au fost sancționați cu amenzi de 500 de euro, însă atribuțiile polițiștilor nu le permit să-i oprească de la a se îmbarca în zborul lor. Guvernul spune că plănuiește să mărească amenda la maxim 2.000 de euro.

Zboruri către Tenerife, Barcelona, Turcia și Maroc

Primele două linii aeriene pe distanțe scurte continuă să opereze zeci de rute săptămânale către destinații populare ideale pentru vacanțele însorite din timpul iernii. Zborurile săptămânale Aer Lingus către Tenerife sunt rezervate până pe 13 martie. Ryanair face reclamă la locuri disponibile de joi.

O recepționistă de la Clinica Dental Tenerife Sur din Santa Cruz de Tenerife, Roberta Baccaris, a declarat pentru radio RTÉ că primește cinci – șapte emailuri zilnic de la călători ce sosesc din Irlanda – mulți dintre ei cupluri de adolescenți sau tineri în vârstă de 20 de ani – care doresc programări.

Ea a spus că clinica oferă în mod normal servicii pentru călători europeni mai în vârstă, însă acest val de cereri pentru confirmări prin email pentru programări este ceva nou. “În mod evident, nu se prezintă, acum înțelegem că este doar o scuză pentru o vacanță. Privează pe alții care au nevoie de programări, care suferă”, a spus ea.

Poliția a precizat că au mai fost pasageri care au făcut trimitere la oportunitatea oferită de nevoile dentare pentru a merge în alte destinații din Spania, inclusiv Barcelona, și chiar până în Turcia și Maroc.

Câteva cabinete stomatologice din Insulele Canare spun că nu mai primesc rezervări din partea cetățenilor irlandezi sau cer plata în avans. Unele spun că au înregistrat detalii despre irlandezii care nu se prezintă și sunt dispuși să le transmită poliției din Irlanda.

Poliția irlandeză, denumită An Garda Siochána, a refuzat să confirme dacă va prelua aceste dosare.

Un oficial din poliție, ce a vorbit sub anonimat, a spus că legea în vigoare le permite călătorilor să fie trași la răspundere doar în momentul în care încearcă să meargă peste mare, și nu după faptul împlinit. El a precizat că instanțele nu pot face față la sute de anchete dacă oamenii chiar și-au înălbit dinții sau și-au pus plombe.

Un dentist din County Cork, Ann Twomey, a declarat pentru publicația Irish Examiner că este “josnic să mergi în afara țării pentru a rezolva ceva ce poate fi făcut aici. Nu mă pot gândi la vreo situația în care ai avea nevoie să mergi în afară pentru a-ți face dinții”.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri