Cum e apărată frontiera externă a UE cu Albania

Data publicării:
frontex - focus

Fortăreaţa Europa: aşa văd mulţi - sau le-ar plăcea să vadă - Uniunea Europeană, ca pe un bloc de nepătruns. Perimetrul exterior al UE are însă mii de kilometri de coastă deschisă şi graniţe terestre. Ofiţeri ai Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă FRONTEX ajută acum, în premieră, la patrularea acestui perimetru în partea non-UE.  Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Am stat de vorbă cu câţiva ofiţeri FRONTEX în Albania, la graniţa de nord a Greciei. Aceşti ofiţeri FRONTEX germani încep o tură de 12 ore în Kapshtice, în care vor patrula pe graniţa greco-albaneză împreună cu colegii lor albanezi. Din cauză că maşinile albaneze sunt oarecum învechite, vor lua vehicule FRONTEX.

„Mergem împreună. Regiunea muntoasă de frontieră dintre Albania şi Grecia e greu de monitorizat. Albanezii au nevoie de ajutor în acest sens”, explică Dominik Matiske, ofiţer Frontex de la poliția germană.

Germanii spun că e plăcut să lucreze cu colegii lor albanezi.

„Sunt oameni foarte prietenoşi, foarte ospitalieri. Şi, cum avem mulţi albanezi în Germania, există legături puternice între cele două ţări”, arată  Jan Seibold, ofiţer Frontex din Germania.

Locuitorii din Ponçarë s-au obişnuit să vadă aceste patrule FRONTEX. Dar nu prea interacţionează cu ele. „Îi vedem pe soldaţi mergând prin zonă. Dar ei nu intră în barurile locale şi nu interacţionează cu niciun localnic”, spune Afrim Xhamal.

Însă mulţi dintre localnici aprobă ideea de patrule mixte. „Avem o părere foarte bună despre această misiune. O spun în calitate de cetăţean albanez. Această colaborare cu poliţia noastră e esenţială”, spune Defrim Brano, primarul din Ponçarë.

Problemele de la granițele externe ale UE

Poliţia albaneză a fost, în trecut, acuzată că ar fi maltratat migranţi. Dar FRONTEX vrea ca atenţia să fie concentrată asupra ţelurilor lor comune: „Una este să gestionezi fluxurile de migranţi, alta este să ajuţi autorităţile albaneze în combaterea formelor grave de infracţionalitate transfrontalieră, cum ar fi traficul de fiinţe umane şi terorismul. Să nu uităm nici detectarea maşinilor furate, a documentelor falsificate, a traficului de droguri sau de arme”, arată Izabella Cooper, purtătoare de cuvânt Frontex.

La punctul de control de frontieră, la Kapshticë, un ofiţer FRONTEX finlandez ajută la verificarea documentelor de identitate. Are acces la băncile de date ale Uniunii Europene, iar asta-l ajută să detecteze documentele falsificate. Colegii săi albanezi nu au acces la aceste bănci de date.

„Cred şi sper că aceşti colegi ai noştri vor fi aici tot timpul, deoarece avem nevoie să intrăm în Uniunea Europeană”, spune Ani Hoxholli,  de la poliţia albaneză de frontieră.

În acest timp, patrula de graniţă FRONTEX a ajuns pe un pisc muntos situat pe frontiera greacă. Acesta e un loc în care se încearcă adesea intrarea ilegală în Grecia. Însă, datorită echipelor FRONTEX, acest lucru a devenit mai greu.

„Dacă înainte eram 10 ofiţeri de poliţie albanezi, acum suntem cu totul, împreună, 50”, explică Besard Xhaferri, de la poliţia albaneză de frontieră.

„Căutăm obiecte şi documente suspecte. Şi, dacă găsim ceva, colegii noştri albanezi vin şi transportă indivizii respectivi la o secţie de poliţie pentru a fi interogaţi ori de un ofiţer FRONTEX, ori de un ofițer albanez”, explică Christian Schönwald, ofiţer Frontex.

Albania e doar începutul

Aceşti munţi sunt acum un loc foarte plăcut în care să se joace copiii. Însă acum 30 de ani - în perioada Războiului Rece - aici era o graniţă foarte bine întărită.

„Toţi cei care au trăit în vremea Războiului Rece apreciază foarte mult situaţia actuală. E un sentiment plăcut să ai acest gen de cooperare. În prezent, soldaţii din ambele părţi nu mai trebuie să se teamă unii de alţii, aşa cum se întâmpla în trecut”, spune Defrim Brano, primarul din Ponçarë.

Se preconizează întărirea, pe viitor, a misiunii FRONTEX a Uniunii Europene şi în alte state de la frontiera sa. Albania e doar începutul.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri