Decizia privind liberalizarea vizelor pentru ucraineni, luată anul acesta

Data actualizării: Data publicării:
junckerr-tusk-porosenko-tw

O decizie finală cu privire la liberalizarea vizelor în spaţiul Schengen pentru ucraineni urmează să fie luată până la sfârşitul anului, potrivit preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

junckerr-tusk-porosenko-tw
FOTO: Twitter

Juncker s-a declarat „încrezător” joi, în cadrul summitului UE-Ucraina, că se ajunge la un acord în acest sens în 2016, potrivit News.ro.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi-a exprimat la rândul său speranţa ca acest proces să poată fi finalizat în 2016.

„Eu cred că un optimism realist şi prudent nu este o prognoză ori o previziune iresponsabilă”, a spus Tusk.

Atât statele membre ale Uniunii Europene (UE), cât şi Parlamentul European (PE) au dat o undă verde iniţială unei liberalizări a vizelor pentru ucraineni.

Însă cele două instituţii au fost blocate de negocieri prelungite cu privire la suspendarea mecanismului care să permită UE să suspende călătoriile fără vize în cazuri de urgenţă.

Un acord asupra acestui subiect este necesar înaintea aprobării finale a liberalizării vizelor.

Diplomaţi europeni au declarat miercuri pentru RFE-RL că va fi „dificil” să se ajungă la un compromis în vederea suspendării mecanismului până la sfârşitul acestui an.

Însă după reuniunea de joi între liderii UE şi Ucrainei, la Bruxelles, se pare că va avea loc un ultim efort în vederea unei soluţii înainte ca acest an să se încheie.

Un acord le-ar permite ucrainenilor să călătorească în UE fără vize pentru o perioadă de până la 90 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri