Derută socialistă, după alegerile locale din Franța. Este așteptată o remaniere guvernamentală

Data publicării:
premier franta ayrault - 6623899-AFP Mediafax Foto-FRANCOIS GUILLOT

Premierul Jean-Mac Ayrault    FOTO: AFP/MEDIAFAX

Dreapta s-a situat pe primul loc în preferințele electoratului, obținând 45,91 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale. Stânga are 40,57 la sută din sufragii, în timp ce extrema-dreaptă a totalizat 6,84 la sută.

Sunt rezultate care arată o creștere puternică a dreptei, care a câștigat zeci de primării în mai multe dintre „bastioanele” Partidului Socialist.

În ceea ce privește extrema-dreaptă a lui Marine Le Pen, este cel mai bun rezultat din istoria sa – are 15 primari. Extrema-dreaptă nu a reușit, totuși, să câștige capitala mondială a teatrului, Avignon, care a revenit socialiștilor. Directorul festivalului internațional de teatru care se ține în fiecare an în acest oraș amenințase că îl va muta, dacă va câștiga extrema-dreaptă.

Stânga a pierdut 155 de orașe cu peste 9.000 de locuitori, potrivit datelor încă provizorii.

Opoziția de dreapta, UMP, condusă de Jean-François Copé, i-a îndepărtat pe primarii socialiști de la conducerea unor orașe mari precum Toulouse, în sud-vest, Belfort, în est, sau Limoges (centru), care erau de un secol fiefuri ale stângii.

Singura satisfacție adevărată pentru stânga este Parisul, unde socialiștii păstrează primăria grație victoriei lui Anne Hidalgo, prima femeie care va conduce capitala Franței.

Ca și la primul tur al alegerilor, absenteismul a fost masiv – în jur de 37,3% dintre alegători au stat acasă.

Pentru președintele Francois Hollande este primul test electoral serios, de la începutul mandatului său de cinci ani. Șeful statului francez se află, la rândul său, la cel mai scăzut nivel de popularitate și sub presiunea propriului partid de a face schimbări în politica economică urmată până acum. În februarie, șomajul atinsese un prag-record în Franța, cu peste 3,3 milioane de persoane fără slujbă.

Amploarea nemulțumirii socialiste întărește ipoteza unei remanieri ministeriale, marea necunoscută rămânând însăși soarta premierului Jean-Marc Ayrault. Încă de duminică seara, aceasta a apreciat că „mesajul clar al alegătorilor” trebuie să fie „deplin înțeles”.

Potrivit unui sondaj, aproape opt francezi din zece și-ar dori schimbarea premierului.

Printre numele vehiculate că ar putea intra în guvern se numără cel al lui Segolene Royale, fosta iubită a președintelui și mama a patru dintre copiii săi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri