Directorul Agenției Europene de Apărare: Trebuie să putem interveni în situația în care un stat membru UE cere sprijin

Data publicării:
Securitate UE

Situaţia din Ucraina a arătat că Uniunea Europeană trebuie să găsească singură soluţii pentru securitatea locuitorilor şi nu să se bazeze neapărat pe Alianţa Nord Atlantică. Problema este că în ultimii ani, aproape toate ţările au făcut investiţii minime în apărare.

Poate că oamenii au considerat că securitatea le este garantată, dar ceea ce se întâmplă este un semnal de alarmă că suntem obligaţi să ne menţinem capabilităţile militare indiferent de situaţia din regiune”, a declarat Claude-France Arnould, directorul Agenţiei Europene de Apărare.

Directorul Agenţiei Europene de Apărare dă exemplul Statelor Unite, unde investiţiile în domeniul apărării se ridică la peste 600 de miliarde dolari, dublu faţă de cât alocă europenii.

SUA furnizează 80% din informaţii, 80% din tancurile pentru alimentare în zbor şi ne-au transmis că deja suntem capabili să facem toate acestea singuri”, a adăugat Claude-France Arnould.

După ce Rusia a anexat Crimeea, tot mai mulţi experţi militari au spus că este momentul ca Uniunea Europeană să îşi creeze o armată. Directorul Agenţiei Europene de Apărare crede însă că altele sunt priorităţile.

Acum trebuie să avem posibilitatea de a interveni în orice situaţie în care un stat membru sau o naţiune decide să solicite sprijin”, a precizat directorul Agenţiei Europene de Apărare.

Directorul Agenţiei Europene de Apărare s-a întâlnit cu ministrul român al Apărării şi au discutat despre proiectele comunitare la care participă România: apărarea cibernetică, alimentarea aronavelor în aer şi instruirea piloţilor de elicoptere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri