Discovery amenință că va da în judecată Polonia dacă guvernul nu renunță la proiectul prin care vrea să controleze mass-media

Data publicării:
TCA Winter Event 2018
Compania Discovery, care deține postul TVN24, amenință că va da în judecată Polonia. Foto: Amanda Edwards/ Getty Images for Discovery

Grupul american de media Discovery Inc. amenință ca va demara acţiuni în justiţie împotriva guvernului polonez, dacă acesta încalcă un tratat bilateral de investiţii cu SUA, prin proiectul de lege care interzice controlul majoritar non-UE al televiziunilor poloneze. Decizia va escalada o dispută care are drept miză deținerea Discovery într-o televiziune critică la adresa executivului din Polonia, transmite Bloomberg.

Discovery, susţinut de magnatul televiziunii prin cablu John Malone, controlează reţele precum HGTV, Food Network, TLC şi Animal Planet. În Polonia, Discovery deţine postul de ştiri TVN24, prin intermediul unui holding din Olanda. Canalul de ştiri TVN24 este un critic constant al partidului de guvernământ.

O "notificare legală" pentru violarea pactului de investiţii între cele două ţări aliate a fost trimisă joi preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat joi grupul Discovery.

Cu o zi înainte, Parlamentul Poloniei a adoptat o controversată lege a presei despre care opoziţia susţine că ar putea ameninţa libertatea presei şi ar putea afecta relaţiile cu Statele Unite. Legea, al cărei proiect a fost deja criticat de Washington, ar putea obliga în special grupul american Discovery să vândă cea mai mare parte a acţiunilor sale la reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de Guvernul conservator de la Varşovia.

Citește și: Iese Polonia de pe axa Washingtonului? Presa poloneză: SUA ar lua în calcul mutarea trupelor militare din Polonia în România

În plus, Autoritatea de reglementare a mass media din Polonia refuză de peste un an să reînnoiască licenţa de emisie a postului TVN24. Preşedintele Autorităţii, Witold Kolodziejski, susţine că acordul bilateral din 1990 exclude investiţiile în televiziune, conform Agerpres.

Discovery, al treilea mare investitor american în Polonia, subliniază că problemele sale sunt un semnal de alarmă pentru alte companii care vor să facă afaceri în Polonia, apreciind că acţiunile Guvernului de la Varşovia sunt "dăunătoare şi discriminatorii". Grupul american adaugă că în situaţia în care nu va ajunge la un acord cu autorităţile poloneze, va urma calea arbitrajului.

"Suntem ferm hotărâţi să ne protejăm investiţiile şi angajaţii noştri din Polonia, să apărăm interesul publicului în mass media independentă şi libertatea de exprimare. Acest act legislativ va avea un efect devastator asupra investiţiilor americane şi eurpene în economia poloneză şi ne vom apăra în mod vehement drepturile", a declarat preşedintele director general de la Discovery International, Jean-Briac Perrette.

Legea adoptată miercuri seara de Parlamentul de la Varşovia interzice stabilirea în Polonia a acelor mass-media care nu au acţionariat majoritar într-o ţară din spaţiul economic european. Prin urmare, postul TVN, proprietate a grupului american Discovery, nu va mai putea emite din Polonia, astfel că unii denumesc acest act normativ ''legea anti-TVN''. Acest post este cunoscut pentru reportajele sale de investigaţie, multe dintre ele realizate cu camera ascunsă şi care au fost nefavorabile guvernului conservator polonez.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat miercuri seara "profund preocupat" de votarea acestei legi. Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, Antony Blinken a scris că legea poloneză privind media ''afectează libertatea mediilor de comunicare'', slăbind ''semnificativ cadrul mediatic pe care polonezii l-au construit atât de mult timp'', şi a avertizat că ea ar putea dăuna climatului investiţional în Polonia.

În replică, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a respins joi mesajul critic al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, asupra noii legi privind mass-media votată de Parlamentul de la Varşovia.''Prietenii noştri americani nu au de ce să se teamă'', a spus Morawiecki în faţa presei după reacţia negativă exprimată de marele aliat transatlantic al Poloniei. Şeful Executivului polonez a pledat atât în favoarea acestei legi, cât şi a noii legi privind restituirea bunurilor expropriate după al Doilea Război Mondial, de asemenea criticată de SUA, precum şi de Israel.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri