Sari la conținut

Donald Tusk sare în apărarea Poloniei

Este important să se pună capăt distrugerii reputaţiei Varşoviei, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, după decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Merkel And Tusk Meet As Ukraine Tensions Rise

FOTO: Gulliver/Getty Images

Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

„Polonia este percepută astăzi ca o forţă a dezintegrării în această parte a Europei şi de aceea cred că este important să se pună capăt distrugerii (...) reputaţiei Poloniei”, a declarat Donald Tusk, adăugând că nu se aşteaptă să fie impuse sancţiuni împotriva Poloniei în viitorul apropiat.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a scris pe Twitter că „este o zi dificilă pentru Polonia, dar şi pentru UE”, relatează agenţia PAP.
„În astfel de momente, dialogul este extrem de necesar. De aceea l-am invitat pe premierul Mateusz Morawiecki la Bruxelles să continue discuţia pe care am început-o la Consiliul European”, a mai scris Juncker.

Totodată, Juncker a postat copia scrisorii trimise lui Morawiecki, în care îl invită pe premierul polonez la un prânz sau o cină de lucru pe 9 ianuarie.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că executivul UE „nu a avut altă opţiune” decât declanşarea procedurii de activare a articolului 7. El a adăugat că Polonia are la dispoziţie trei luni pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene.

În urmă cu zece zile, camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar şi care au provocat îngrijorare la nivelul instituţiilor europene.