Dormitul pe străzi, interzis. Ungaria a adoptat o lege care îi amendează pe cei fără adăpost

Data publicării:
ungaria-2

Parlamentul Ungariei a adoptat o lege care a stârnit protestele organizațiilor pentru drepturile omului. O lege potrivit căreia oamenii fără adăpost vor fi consideraţi infractori, dacă sunt prinşi că dorm sub cerul liber în oraşe. De săptămâna viitoare, vor plăti amenzi sau vor face muncă în folosul comunităţii, iar cei cei care îşi ridică adăposturi improvizate în pădurile de la marginea oraşelor riscă închisoarea.

Cele peste 10.000 de persoane care trăiesc pe străzile din Budapesta şi din alte oraşe mari ale Ungariei vor fi interpelate începând de săptămâna viitoare. Dacă localnicii sunt entuziasmaţi, activiştii umanitari spun că noua lege va face şi mai grea viaţa sărmanilor.

„Consecinţa va fi că oamenii străzii se vor ascunde şi astfel nu vor putea beneficia de alte ajutoare”, a spus reprezentantul unei organizații umanitare.

Autorităţile ungare spun că această lege îi ajută pe oamenii străzii, pentru că îi obligă să locuiască în adăposturile municipalităţii, unde sunt condiţii decente de viaţă. Organizaţiile umanitare susţin, însă, că nu sunt suficiente locuri în aceste centre şi că cel puţin 4.000 de nevoiaşi nu ar avea unde se duce dacă sunt ridicaţi de poliţie.

După adoptarea legii în Parlament, câteva sute de persoane au protestat la Budapesta şi au cerut autorităţilor să nu-i mai hărţuiască pe oamenii care nu au nimic şi se luptă să supravieţuiască.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri