Elvețienii au respins prin referendum interzicerea pesticidelor de sinteză și a legii care vizează reducerea emisiilor de CO2

Data publicării:
Zurich elvetia steag tramvai
Foto: Getty Images

Elveţienii au respins duminică, prin referendum, interzicerea pesticidelor de sinteză și a importurilor de alimente produse în străinătate, care conțin astfel de substanțe. De asemenea, au respins o lege care vizează reducerea emisiilor de CO2. În schimb, ei au fost de acord cu întărirea puterilor polițienești în domeniul combaterii terorismului.

Interzicerea pesticidelor de sinteză în termen de zece ani, precum şi orice import de alimente produse în străinătate cu ajutorul lor sau care le conţine, a fost respinsă cu aproape 63%, potrivit primelor rezultate oficiale, scrie Agerpres, preluând Reuters.

O altă iniţiativă - respinsă cu peste 63% - prevedea ca subvenţiile pentru fermieri să fie plătite numai fermelor care nu folosesc pesticide, interzic utilizarea preventivă sau regulată a antibioticelor şi sunt capabile să îşi hrănească animalele cu furajele pe care le produc.

Monitorizare antitero extinsă

Alegătorii s-au exprimat, de asemenea, în proporţie de peste 58% în sprijinul legii privind măsurile poliţieneşti de combatere a terorismului ce împuterniceşte poliţia să acţioneze mai uşor în mod preventiv în cazul unui "potenţial terorist".

Astfel, poliţia elveţiană îi va putea monitoriza mai bine, le va limita deplasările şi îi va forţa să participe la interviuri, începând de la vârsta de 12 ani. De la vârsta de 15 ani, persoanele pot fi plasate în arest la domiciliu timp de nouă luni, cu aprobare din partea instanţei.

Oponenţii de stânga ai legii consideră că aceste noi măsuri nu respectă drepturile fundamentale şi pe cele ale omului.

ONU, mai mulţi experţi juridici şi apărători ai drepturilor omului au avertizat în legătură cu pericolele ce pot fi generate de aplicarea noilor prevederi legale.

Chiar dacă Elveţia a fost ocolită de atacurile jihadiste care au afectat alte ţări europene, ameninţarea rămâne "ridicată", conform autorităţilor, care au susţinut că "în 2020 au avut loc două atacuri cu cuţit, motivate probabil terorist", la Morges şi Lugano.

Creşterea impozitului pe păcură, respinsă

Pe de altă parte, elveţienii chemaţi la urne nu au validat legea ce vizează reducerea emisiilor de CO2 până în 2030.

Legea prevedea, în special, o creştere a impozitului pe păcură şi gaze naturale, precum şi introducerea unei taxe pe biletele de avion pentru zborurile de pe aeroporturile din Elveţia.

Un alt text supus la vot, legea COVID, care conferea guvernului puteri suplimentare pentru a combate epidemia şi a atenua efectele acesteia asupra societăţii şi a economiei, a obţinut sprijinul a 59% din elveţieni.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri