Emil Hurezeanu: Parada militară de la Moscova - „episod de forță ritualică”

Data publicării:
hurez

Invitat la „Jurnalul de seară”, Emil Hurezeanu a apreciat că spectacolul din Piața Roșie este „o sursă care se reîncarcă anual cu legitimitate pentru noii lideri” de la Moscova. „Aici avem episoade simbolice, imagologice, dar de forță ritualică reînnoită”, a explicat Emil Hurezeanu.

În opinia sa, oficialii de la Moscova transmit astfel un mesaj clar atât prietenilor, cât și dușmanilor: „Aceștia suntem noi, Continuăm să avem armata puternică. Suntem armata învingătorilor din cel de-al Doilea Război Mondial”.

Jurnalistul a reamintit că, în 2005, când s-au împlinit 60 de ani de la terminarea războiului, au fost invitați în tribuna de onoare de la Kremlin, la vizionarea marii defilări, președintele Traian Băsescu împreună cu Regele Mihai. „Era un sens acolo. Foarte interesant. Nu s-a mai repetat acestă invitație” pentru șeful statului, a observat jurnalistul.

„Regele Mihai este cel care reglează sfârșitul războiului, ieșirea României din războiul anti-sovietic”, fiind decorat cu Ordinul Victoria, conferit de mareșalii sovietici, a mai spus Emil Hurezeanu.

Peste 11.000 de soldaţi au fost mobilizaţi, joi, la defilarea de la Moscova, pentru a celebra victoria sovietică împotriva Germaniei naziste, după capitularea acesteia în mai 1945.

Vedetele paradei au fost sistemele de rachete balistice, Topol-M, cu o rază de acţiune de 11 mii de kilometri, capabile să transporte focoase nucleare. Nu au lipsit tancurile sau ultimele modele ale blindatelor Armatei Ruse.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri