Erdogan i-a urat lui Biden „mult noroc” pentru realegerea din 2024

Data actualizării: Data publicării:
biden si erdogan rad in timp ce discuta
Erdogan s-a întâlnit cu Biden şi i-a urat „mult noroc” pentru realegerea din 2024. Foto: Profimedia

După ce i-a oferit lui Joe Biden o victorie diplomatică, facilitând drumul Suediei către NATO, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a urat preşedintelui american mult noroc în campania sa pentru realegerea din 2024, relatează Reuters.

„Acum, vă pregătiţi pentru viitoarele alegeri”, i-a spus Erdogan lui Biden, când cei doi s-au întâlnit, marţi, în marja summitului NATO din Lituania. „Şi, date fiind viitoarele alegeri, aş dori, de asemenea, să profit de această ocazie pentru a vă ura mult noroc”, i-a transmis liderul turc lui Joe Biden.

Râzând, preşedintele american i-a răspuns: "Vă mulţumesc... Aştept cu nerăbdare să ne întâlnim în următorii cinci ani".

Schimbul de replici relaxat, la care au asistat reporterii, a marcat o schimbare în relaţiile uneori tensionate dintre cei doi aliaţi NATO, Erdogan renunţând la opoziţia sa faţă de candidatura Suediei la alianţa militară, ca parte a unei serii de paşi care au mulţumit SUA şi au supărat Rusia.

Democratul Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, candidează pentru un al doilea mandat de patru ani la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024. Biden vrea să facă din administrarea alianţelor internaţionale o parte din platforma sa de campanie.

Favoritul republican din cursa electorală, fostul preşedinte Donald Trump, şi-a manifestat admiraţia pentru Erdogan şi alţi lideri autoritari în timpul mandatului său, dar, de asemenea, a avut ocazional divergenţe cu politica externă turcă.

Erdogan a câştigat la limită realegerea sa pentru un nou mandat de cinci ani, în luna mai, prelungindu-şi cele două decenii de când este la putere, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Începe să fie din ce în ce mai clar că Erdogan, ca răsplată pentru că a renunţat la veto faţă de candidatura Suediei la NATO, va primi în schimb doritele avioane F-16 de la Statele Unite, a căror livrare a fost oprită de Washington ca represalii pentru că Ankara şi-a cumpărat sisteme de apărare antiaeriană S-300 de la Rusia.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden va continua cu transferul avioanelor de luptă F-16 în Turcia, în consultare cu Congresul, a anunţat marţi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, la o zi după ce Ankara a dat undă verde pentru ca Suedia să adere la NATO.

Turcia, care fusese principala piedică în calea Suediei către alianţă, a solicitat în octombrie 2021 să cumpere, contra a 20 de miliarde de dolari, avioane de vânătoare F-16 de la Lockheed Martin Corp şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

Vorbind înainte de un summitul liderilor NATO din Lituania, Sullivan a spus că Biden „a fost clar că sprijină transferul”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că secretarul de stat Antony Blinken a vorbit în ultimele săptămâni cu ministrul turc de externe Hakan Fidan şi cu membri ai Congresului. „Şi aşa cum a spus astăzi consilierul pentru securitate naţională, vom merge mai departe cu acea vânzare, despre care înţelegem că trebuie să fie aprobată de membri cheie ai Congresului”, a spus el în briefingul de presă zilnic.

Un fost ambasador al Franţei la Washington, Gerard Araud, a scris pe Twitter că „‘Şantajul suedez’ a fost plătit”.

Potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă după întâlnirea bilaterală de marţi dintre Biden şi Erdogan, preşedintele american Joe Biden l-a felicitat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru acordul încheiat cu premierul suedez care ar permite aderarea Suediei la NATO. Liderii „au discutat despre eforturile de consolidare a cooperării bilaterale, salutând ultima rundă de discuţii în cadrul mecanismului strategic şi făcând schimb de opinii cu privire la priorităţile economice şi de apărare”, mai spune Casa Albă în comunicat. „Au discutat, de asemenea, probleme regionale de interes comun, inclusiv sprijinul lor de durată pentru Ucraina şi importanţa menţinerii stabilităţii în Marea Egee”, a adăugat comunicatul, această referire din urmă fiind o aluzie la neînţelegerile pe care Ankara le are cu Grecia, un alt aliat din NATO.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri