EUROPARLAMENTARE. Cum au votat vecinii bulgari

Data publicării:
boiko borisov

În Bulgaria, rata participării la vot a fost mai bună ca în România, de aproape 40 la sută.

Potrivit jurnalistului Stilian Deianov, de la televiziunea bulgară, exit-pollurile indică o mare surpriză, în sensul că cele două partide care în sondajele preelectorale mergeau umăr la urmăr – partidul GERB al fostului premier de centru Boiko Borisov (foto) și Partidul Socialist – sunt acum la o diferență de peste zece procente. GERB va avea șanse mandate în PE.

sursa foto: gerb.bg

Pe de altă parte, fenomenul cel mai îngrijorător îl reprezintă partidul Bulgaria fără Cenzură, care ar obține două mandate. E vorba de un partid creat în ianuarie 2014 de niște cercuri economice, așa-numita oligarhie bulgară. A avut cel mai mare buget în campanie și în câteva luni a ajuns la 11% în sondaje, cu un discurs populist și naționalist, cu o mass-media docilă și cu foarte mulți bani, a explicat la Digi24 jurnalistul Stilian Deianov. Protestele bulgarilor din vara anului trecut – a arătat el – au fost tocmai împotriva acestor cercuri, dar această oligarhie şi-a făcut un partid care acum reușește să obțină aproape 11% din voturi.

Cele două partide care formează coaliția de guvernare – partidul socialist și partidul minorității turce – au câștigat opt dintre cele 17 mandate la care Bulgaria are dreptul în Parlamentul European. E interesant că numai jumătate din aceste mandate aparțin Partidului Socialist.

Președintele socialist - și totodată președintele socialiștilor europeni – Serghei Stanișev a refuzat să-și dea demisia, deși și-a recunoscut înfrângerea și a recunoscut că rezultatele alegerilor sunt dezamăgitoare pentru stânga bulgară.

Demisia lui a fost cerută de partidele de dreapta – care în Bulgaria au câștigat doar un mandat la europarlamentare – dar și de oameni, în stradă. Cu puțin după miezul nopții, la Sofia erau proteste prin care se cerea demisia guvernului, potrivit lui Stilian Deianov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri