Europarlamentarii vor ca băuturile alcoolice să menționeze caloriile

Data publicării:
alcool - 7018194-Mediafax Foto-Bogdan Iordache

FOTO: Mediafax Foto

Deputații cer Comisiei Europene să înceapă imediat să lucreze la o nouă „Strategie UE pentru Alcool (2016-2020)” pentru a ajuta guvernele naționale să rezolve problemele cauzate de consumul de alcool. Strategia ar trebui să includă colectarea unor date credibile, îmbunătățirea prevenirii și tratamentului, reducerea accidentelor cauzate de condusul sub influența alcoolului și analizarea diverselor moduri de consum, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al PE.

Ingredientele și caloriile pe etichetă

• Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă cerința de a oferi consumatorilor informații despre ingrediente și conținutul nutritiv s-ar aplica și băuturilor alcoolice, spun deputații.

• Conținutul de calorii al băuturilor alcoolice ar trebui menționat clar, iar Comisia ar trebui să facă o propunere legislativă în acest scop, cel mai târziu în 2016, adaugă ei.

• Deputații cer Comisiei Europene să ia în considerare o etichetare la nivel UE care să recomande femeilor însărcinate să nu consume alcool și să atragă atenția consumatorilor asupra riscurilor condusului sub influența băuturii.

Protecția consumatorilor tineri

Deputații cer statelor membre să intensifice eforturile pentru a proteja tinerii prin consolidarea legislației privind vârsta minimă pentru consumul de alcool, recomandând să fie monitorizate efectele reclamelor la alcool asupra tinerilor și să fie limitată expunerea acestora. Statele membre ar trebui de asemenea să aibă în vedere măsuri împotriva vânzării de alcool la prețuri mici. 

Comisia Europeană ar trebui să rezolve și problema vânzărilor transfrontaliere de alcool prin intermediul internetului, spun deputații. Statele membre ar trebui, de asemenea, să organizeze campanii prin care să atragă atenția asupra pericolelor consumului exagerat de alcool, mai ales asupra minorilor, și să intensifice eforturile de a reduce accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool, se mai arată în text.

Alcoolul, factor de risc pentru sănătate

Consumul de alcool este cea de a doua cauză legată de stilul de viață pentru boli în unele state membre, iar dependența de alcool este un factor de risc în peste 60 de boli cronice, inclusiv boli ale ficatului cauzate de alcool, pancreatita cronică alcoolică și aproape toate celelalte boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, boli ale foetusului și neuropsihiatrice cum ar fi dependența de alcool.

Abuzul de alcool cauzează 3,3 milioane de decese premature anual în întreaga lume, adică 5,9% din total. În grupa de vârstă 20-39, aproximativ 25% din toate decesele pot fi atribuite abuzului de alcool. Aceste decese survin adesea în accidente, acte de violență sau boli de ficat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri