Numărul migranţilor care vor să ajungă în UE prin Mediterana centrală s-a dublat (Frontex)

Data actualizării: Data publicării:
migranti pe o barca dezumflata in marea mediterana
Migranții erau în pericol să se scufunde. Foto: Facebook / SOS MEDITERRANEE

Numărul migranţilor care au traversat centrul Mediteranei pentru a ajunge în Uniunea Europeană a crescut de peste două ori în 2023 faţă aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunțat vineri agenţia europeană pentru protecţia graniţelor Frontex.

În primele cinci luni ale acestui an, ţările UE au înregistrat peste 50.300 de intrări ilegale pe această cale, „numărul cel mai ridicat înregistrat din 2017” încoace, arată datele Frontex, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Mediterana centrală rămâne principala rută de migraţie către UE” şi aici s-au produs aproape jumătate din intrările ilegale din 2023.

Între ianuarie şi finele lunii mai au fost raportate către Frontex un total de circa 102.000 intrări, cu 12% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

A doua rută cea mai activă este cea a Balcanilor de vest, cu peste 30.700 de intrări, ceea ce înseamnă totuşi cu 25% mai puţin faţă de anul precedent. Toate celelalte rute, în afară de cea din Mediterana centrală, au înregistrat un declin, de la minus 6% în cazul Mediteranei de vest la minus 47% pentru ruta Africii de vest.

Acest declin se explică prin condiţiile meteo nefavorabile, care au făcut ca deplasările „oricum periculoase să fie încă şi mai riscante”.

Presiunea migraţiei rămâne însă ridicată şi „este de aşteptat o reluare a activităţii călăuzelor în lunile următoare”, a conchis Frontex.

Citește și: Viktor Orban compară reforma sistemului european de azil cu deportările. „Îi vor transporta în vagoane?”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri