FT: Ministrul Apărării din Ucraina acuză Germania că s-a opus unor achiziții ale Kievului de armament prin NATO

Data publicării:
Separatist-prorus-Ucraina-1536x1023
Ministrul Apărării din Ucraina acuză Germania că a blocat achiziția statului a unor echipamente militare prin NATO. Foto: Profimedia Images

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a învinovăţit Germania de blocarea furnizării de armament Kievului prin intermediul NATO, în ciuda avertismentelor SUA privind o posibilă invazie rusă în Ucraina, a informat luni cotidianul britanic Financial Times (FT), citat de EFE.

Potrivit declaraţiilor făcute de Reznikov într-un interviu pentru FT, Berlinul s-a opus în ultima lună achiziţiei de către Ucraina, prin intermediul Alianţei Nord-Atlantice, de armament antidrone şi de sisteme de localizare a lunetiştilor, deşi ulterior Berlinul a cedat în privinţa primului tip de armament, considerându-l neletal.

„Încă mai construiesc gazoductul Nord Stream 2 şi, în acelaşi timp, ne blochează armamentul nostru defensiv. Este foarte nedrept”, a apreciat Reznikov, referindu-se la gazoductul rus care traversează Marea Baltică şi ajunge în Germania, care este finalizat, dar nu a fost încă operaţionalizat.

Financial Times aminteşte că Ucraina caută să achiziţioneze urgent sisteme antirachetă şi alte echipamente de apărare, conform Agerpres.

„Strategia de a nu provoca Rusia nu va funcţiona”, a mai declarat Reznikov pentru FT.

Ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat luni asupra unei confruntări dacă Statele Unite și NATO nu oferă Rusiei garanții de securitate în privința extinderii spre est, scrie Reuters, preluând agenția rusă RIA Novosti.

Diplomatul rus a subliniat că Rusia nu are încredere în NATO, chiar dacă ar da asigurări în privința armelor.

„Asigurări că NATO nu intenționează să desfășoare arme nucleare nu ne conving deloc. În primul rând, pentru că nu avem niciun fel de încredere în NATO. De multe ori ne-am trezit în situaţia în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Şi o fac ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

În noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut MAE de la Moscova „să obţină pentru Rusia garanţii importante de securitate pe termen lung”. Liderul de la Kremlin a explicat că aceste garanţii caută să evite „producerea unui conflict”. Potrivit preşedintelui rus, una dintre „liniile roşii” pe care Occidentul nu trebuie să le treacă este extinderea NATO către est, îndeosebi către Ucraina.

Citește și Ce sancțiuni vor impune UE, SUA și Marea Britanie dacă Rusia va invada Ucraina

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri