Sari la conținut
News Alert

Germania expulzează în premieră doi străini născuți pe teritoriul său

Berlinul va expulza în țara de origine a părinților lor doi străini născuți în Germania bănuiți că au pregătit un atac islamist, o decizie considerată o primă consecință a înăspririi legislației după atentatul din luna decembrie din capitala federală, transmite Agerpres.

germania

Foto: Guliver/GettyImages

Tribunalul administrativ federal, sesizat de Ministerul de Interne al landului Saxonia Inferioară, a dat undă verde expulzării a doi indivizi, un nigerian de 22 de ani și un algerian de 27 de ani, reținuți la 9 februarie la Goettingen (centru) în cadrul unor ample percheziții, a anunțat marți ministrul de interne al acestui land, social-democratul Boris Pistorius.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Saxonia Inferioară, citat de agenția germană DPA, este vorba despre o primă decizie de acest fel în Germania.

Cei doi bărbați, plasați în arest provizoriu, erau suspectați de poliție că pregătesc un atentat islamist. Cunoscuți pentru aparteneța la mediile salafiste, ei erau clasați ca potențial "periculoși". Un drapel al organizației Stat Islamic, precum și o armă de foc le-au fost confiscate fiecăruia la Goettingen, unde locuiau împreună cu familiile lor. Atentatul "ar fi putut avea loc în orice moment", a precizat poliția, fără să poată stabili dacă armele descoperite urmau să fie folosite în acest atac.

Parchetul nu s-a sesizat pentru declanșarea unei anchete penale, considerând că, deși cei doi suspecți au evocat posibilitatea de a comite un atentat, ei nu au decis nimic concret.

Ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, a hotărât, totuși, să lanseze procedura de expulzare, contestată de cei doi bărbați în fața Tribunalului federal administrativ care, în final, a validat expulzarea lor.

Potrivit agenției germane DPA, ei urmează să fie expulzați rapid și vor primi interdicția definitivă de a reveni în Germania.

Această decizie, inițiată de un land condus de social-democrați, ilustrează înăsprirea atitudinii autorităților germane după atentatul de la 19 decembrie asupra unui târg de Crăciun la Berlin. Atacul, comis cu ajutorul unui camion, s-a soldat cu  12 morți, iar autorul lui, Anis Amri, era un tunisian de 24 de ani căruia i se refuzase cererea de azil, dar care nu fusese expulzat, potrivit Berlinului, din cauza lipsei de cooperare a autorităților de la Tunis.

La sfârșitul lui februarie, coaliția formată de conservatori și social-democrați, condusă de cancelarul Angela Merkel, a adoptat un proiect de lege vizând accelerarea expulzării a mii de solicitanți de azil refuzați și a străinilor considerați periculoși pentru securitatea națională sau a căror cerere de azil a fost respinsă.