Germania vrea vaccinul Sputnik V și anunță ca va semna un contract rapid cu Rusia dacă UE nu va face nimic în acest sens

Data actualizării: Data publicării:
doza de vaccin anti-covid din Rusia
Vaccinul rusesc Sputnik-V a fost lansat în august 2020. Foto: Profimedia Images

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, s-a declarat vineri ca fiind în favoarea semnării unui contract între țara sa și Rusia pentru doze din vaccinul Sputnik V împotriva Covid-19, în condițiile în care Uniunea Europeană „nu face nimic” pentru a achiziționa serul rusesc, transmite Reuters.

„Pot să mă gândesc la situația în care încheiem contracte – și o facem rapid”, a declarat acesta într-o conferință de presă, adăugând că Germania este într-un contact strâns cu Rusia pe teme ce privesc vaccinul.

Cu toate acestea, există și o precondiție pentru semnarea acestui contract, și anume Germania să cunoască mai multe detalii despre câte doze ar putea primi, a subliniat ministrul.

„Sunt foarte mult în favoarea ideii de a o face la nivel național, dacă Uniunea Europeană nu face nimic”, a mai spus Jens Spahn.

Ungaria, Cehia și Slovacia au comandat vaccinul rusesc

Nerăbdătoare în faţa unui proces considerat prea lent, mai multe ţări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută.

Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, „posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor "lupte geopolitice".

Totuşi, cancelarul a spus că vrea să aştepte aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului în Austria.

EMA: Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V este „o ruletă rusească”

Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate.

„Se poate compara puţin cu ruleta rusească. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a spus ea.

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat până acum patru vaccinuri anti-Covid pentru a fi utilizate în întreg blocul UE: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/ Oxford University, Moderna și Johnson & Johnson.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri