Germanii sunt din ce în ce mai puțin populiști. Ce a schimbat mentalitatea lor (studiu)

Data publicării:
steag germania Reichstag guvern parlament
Foto: Getty Images

Populismul este în scădere în Germania. Numărul germanilor susceptibili de a avea idei populiste est epe o pantă descendentă, indică un studiu publicat joi de Fundaţia Bertelsmann şi Centrul de ştiinţe sociale WZB din Berlin, potrivit Agerpres, care preia dpa.

În prezent, doar unu din cinci germani cu drept de vot are o mentalitate populistă, comparativ cu unul din trei, acum doi ani, potrivit studiului. De asemenea, proporţia votanţilor nepopulişti a crescut cu jumătate în același interval.

Această evoluţie a început cu mult înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, subliniază autorii studiului, care arată că vârful valului populist în Germania a fost atins la finalul lui 2018. Creşterea încrederii în modul de gestionare a crizei coronavirusului de către guvernul german a stabilizat şi a consolidat această tendinţă.

Totuşi, autorii studiului avertizează că mişcarea populistă de extremă-dreapta rămasă dispune de potenţial pentru a deveni mai radicalizată.

Acest aspect este legat în special de partidul Alternativa pentru Germania (AfD), care se transformă pe zi ce trece într-o formaţiune exclusivă pentru alegătorii extremişti de dreapta.

Studiul, realizat în luna iunie pe un eşantion de 10.000 de germani cu drept de vot, consideră că respondenţii care au fost de acord cu opt declaraţii tipic populiste referitoare la funcţiile statului şi societate au o „mentalitate populistă”. 

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri