Guvern: Polonia nu va avea deficit bugetar anul viitor, o premieră în ultimii 30 de ani

Data publicării:
European Council Leaders Meet in Brussels
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei. Foto: Guliver/GettyImages

Guvernul de la Varșovia plănuiește ca bugetul pe anul 2020 să fie unul echilibrat, acest lucru însemnând o premieră în istoria post-comunistă a țării, a anunțat premierul Mateusz Morawiecki, marți, transmite Agerpres.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a aprobat marţi un plan care prevede eliminarea deficitului bugetar în 2020, ceea ce ar reprezenta o premieră pentru Polonia în ultimii 30 de ani.

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2020 a fost aprobat marţi de Guvernul de la Varşovia şi urmează să ajungă în Parlament.

La finalul şedinţei de Guvern, Mateusz Morawiecki a anunţat că a aprobat un proiect de buget în care cheltuielile şi veniturile sunt echilibrate la 429,5 miliarde zloţi (109 miliarde dolari).

„Prezentăm un buget echilibrat pentru prima dată în 30 de ani”, a declarat premierul polonez într-o conferinţă de presă.

Graţie creşterii economice robuste şi îmbunătăţirii gradului de colectare a taxelor, deficitul bugetar al Poloniei a fost menţinut la un nivel redus în ultimii ani, în pofida unor cheltuieli semnificative cu programele de asistenţă socială. De exemplu, anul trecut deficitul bugetar s-a ridicat la circa 2,65 miliarde dolari, iar acum autorităţile de la Varşovia anunţă că va fi redus la zero în 2020.

La ultimele alegeri, opoziţia a criticat Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, pentru programele sale de asistenţă socială. Cu un buget echilibrat ar putea PiS să arate alegătorilor că are o atitudine fiscală responsabilă, chiar dacă Morawiecki a subliniat că eliminarea deficitului nu va afecta programele de cheltuieli ale Poloniei.

Critici: Un scenariu prea optimist

În schimb, criticii susţin că acest proiect de buget se bazează pe un scenariu mult prea optimist, având în vedere preconizata încetinire a economiei. De exemplu, bugetul este construit pe ipoteza unei creşteri economice de 3,7% în 2020, susţinută de consumul intern, iar preţurile de consum ar urma să înregistreze un avans de 2,5%. De asemenea, veniturile din TVA ar urma să se situeze la 185 miliarde zloţi, mai mult decât cifra de 179,5 miliarde zloţi inclusă în bugetul pe acest an.

„În mare parte, acest proiect de buget se bazează pe o serie de plăţi unice precum reforma sistemului de pensii, certificatele de poluare sau vânzarea frecvenţelor 5G”, subliniază economistul şef de la ING Bank, Slaski Rafal Benecki.

Anterior, cotidianul Rzeczpospolita a informat şi el că bugetul pe 2020 va beneficia de pe urma vânzărilor de frecvenţe de telefonie mobilă, a certificatelor de poluare şi de pe urma reformei sistemului de pensii.

Potrivit Rzeczpospolita, toate aceste măsuri ar urma să aducă la buget 17,8 miliarde zloţi. Alte 14,9 miliarde zloţi ar urma să vină din îmbunătăţirea colectării taxelor şi 5,2 miliarde zloţi vor veni de pe urma modificării plăţilor contribuţiilor pentru asigurările sociale.

Majorarea taxelor la alcool ar urma să aducă alte 1,1 miliarde zloţi, în timp ce o nouă taxă pentru milionari va genera 1,1 miliarde zloţi, iar modificarea taxelor de mediu va aduce alte 1,4 miliarde zloţi.

În data de 13 octombrie 2019 vor avea avea loc alegeri generale în Polonia. Partidul la putere PiS este favorit în sondajele de opinie.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri