Insulele britanice Orkney vor să devină parte a Norvegiei

Data actualizării: Data publicării:
locuinte de pe insula Orkney
Insulele britanice Orkney analizează propunerile localnicilor de a deveni teritoriu al Norvegiei,. Foto: Profimedia

Insulele Orkney și-ar putea schimba statutul în Regatul Unit, sau chiar ar putea deveni un teritoriu autonom al Norvegiei, în baza unor propuneri venite din partea locuitorilor, relatează BBC.

În acest sens, o moțiune va fi înaintată consiliului local săptămâna viitoare, pentru a discuta „forme alternative de guvernare”.

Liderul Consiliului, James Stockan, spune că în prezent Insulele Orkney nu primesc o finanțare echitabilă din partea Marii Britanii. Ca urmare, Consiliul va analiza finanțarea altor teritorii ale coroanei, precum Insulele Channel și Insulele Falkland.

El a sugerat că o variantă ar fi un statut asemănător cu cel al Insulelor Feroe - care este un teritoriu autonom al Danemarcei.

Stockan a declarat pentru BBC Radio Scotland că există multe domenii în care Insulele Orkney au „eșuat îngrozitor”, atât în relația cu Marea Britanie, cât și în cea cu Scoția.

„Este o adevărată luptă în acest moment, trebuie să înlocuim întreaga flotă de feriboturi care este mai veche decât flota CalMac. „Ni se refuză lucruri pe care alte zone le primesc, precum taxele rutiere și tarifele pentru feribot.

„Și finanțarea pe care o primim de la guvernul scoțian este semnificativ mai mică pe cap de locuitor, decât se alocă pentru aceleași servicii în Shetland și Insulele de Vest. Nu putem continua așa”, a adăugat acesta.

Stockan a spus că un studiu aprofundat al finanțelor primite nu a fost efectuat niciodată.

„Știm că am contribuit în ultimii 40 de ani prin petrolul din Marea Nordului, iar dividendele pe care le primim nu sunt suficiente pentru a ne menține în continuare”, a spus el. „Avem o oportunitate unică, chiar în domeniul proiectelor eoliene din apele noastre”.

Stockan îi îndeamnă pe consilieri să îi susțină ideea de a găsi noi modalități prin care Orkney să beneficieze de o mai mare siguranță financiară și oportunități economice pentru localnici.

Consiliul Insulelor Orkney a votat în 2017 pentru efectuarea unei analize care să arate dacă insulele ar putea avea o autonomie mai mare.

Moțiunea lui Stockan ia în calcul alte posibile modele de urmat, cum ar fi cazul teritoriilor Guernsey, Jersey și Insula Man.

Dar el avertizează că ar fi nevoie de mult personal pentru a analiza opțiunile și a consulta locuitorii.

„Consiliul va decide dacă susține această moțiune, după o analiză amănunțită făcută pe îndelete, pentru că nu vrem să luăm o decizie emoțională”, a spus el.

„Vrem să ne uităm la toate implicațiile și apoi vom evalua rezultatele. Căutăm cea mai bună soluție pentru generațiile viitoare și locul nostru în lume”, a adăugat Stockan.

El sugerează, de asemenea, că ar trebui investigat și modul în care Orkney ar putea alege o „conexiune nordică” cu Danemarca, Norvegia sau Islanda.

„Relație culturală profundă”

Insulele Orkney au fost un ținut sub control norvegian și danez, până când a devenit parte a Scoției în 1472.

Insulele au fost folosite drept furnizor de securitate, ca zestre de nuntă a Margaretei a Danemarcei, viitoarea soție a regelui Iacob al III-lea al Scoției.

harta Orkney
Insulele Orkney. Foto: Google Maps

„Am făcut parte din regatul nordic mult mai mult timp decât am fost parte din Regatul Unit”, a amintit Stockan. „Localnicii din Orkney mă întreabă pe stradă dacă vom plăti zestrea, și când ne întoarcem la Norvegia. Există o afinitate și o relație culturală uriașă. Acesta este momentul să explorăm ceea ce ar putea fi posibil”.

Guvernul Regatului Unit a declarat că va aloca 2,2 miliarde de lire sterline pentru a aduce la același nivel comunitățile din Marea Britanie, inclusiv 50 de milioane de lire sterline pentru a crește economia insulelor Scoției, printre care și Orkney.

„Vom fi întotdeauna mai puternici împreună, ca un singur Regat Unit, și nu avem planuri de a schimba statutul actual”, a spus un purtător de cuvânt.

Moțiunea va fi discutată, marți, de Consiliul Insulelor Orkney.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri