Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina. Ajutorul din partea Rusiei are efecte minime

Data publicării:
Lupte la Kiev 6381488-AFP Mediafax Foto-GENYA SAVILOV-3

 

Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită marţi de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe pieţele financiare, transmite Bloomberg.

Astfel, costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia. Obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, însă au pierdut întreg câştigul pe parcursul zilei şi au închis în scădere cu 0,2%, după ce autorităţile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev, informează Mediafax.

Forţele de ordine au luat cu asalt Piaţa Independenţei marţi seară, după lăsarea întunericului, bilanţul primei nopţi de ciocniri violente soldându-se cu cel puţin 25 de morți și 1.000 de răniți.

Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Viktor Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanţare de 15 miliarde de dolari.

Randamentele de referinţă ale obligaţiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piaţa secundară, iar grivna s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanţării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

Grivna s-a depreciat cu 7,4% de la începutul acestui an, dolarul urcând pe piaţa ucraineană la maximul ultimilor cinci ani, potrivit CNBC. Tranzacţiile valutare cu maturitatea la trei luni cotează dolarul la 9,65 grivne, în scădere cu 8,2% de la începutul lui 2014, potrivit Bloomberg.

Moneda ucraineană a scăzut marţi cu 0,8%, declin ameliorat de decizia autorităţilor de a permite importatorilor să cumpere valută. Indicele UX al bursei de la Kiev s-a prăbuşit marţi cu 4,22%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri