Italia, bilanț încă îngrijorător al bolnavilor aflați în spitale. Relaxare a restricțiilor prin „regula celor 4 D”. Plus anchete

Sergiu Balaban Data actualizării: Data publicării:
terapie intensiva pacient coronavirus doctori
Foto: Guliver/ Getty Images

Bilanțul din Italia a ajuns, miercuri, 15 aprilie, la un total de 21.645 de decese, după mai puțin de două luni de luptă cu epidemia. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 578 de decese, dar este, totuși, cel mai mic număr de morți înregistrat în 24 de ore din ultimele patru săptămâni. 

Numărul total de cazuri de Covid-19 confirmate în Italia a ajuns la 165.155, adică o creștere de „numai” 2.667 de cazuri în ultimele 24 de ore, față de mijlocul lui martie, de exemplu, când se înregistrau de peste două ori mai multe cazuri.

În terapie intensivă sunt acum 3.079 de pacienți, iar numărul total al bolnavilor din spitale nu este deloc mic: 27.643.

Dincolo de aceste cifre, economia italiană suferă. Se caută soluții pentru relansarea domeniilor de activitate fără a provoca un al doilea val de cazuri. Italia se află acum într-un punct în care se încearcă, timid, reluarea unor activități și relaxarea măsurilor după ultimul decret. Dar sunt în continuare foarte multe restricții.

Italienii se întreabă când se vor putea întoarce la serviciu, la obiceiurile lor. Unii mai optimiști se gândesc dacă va fi posibil să meargă la mare în această vară. Printre multele scenarii, cel mai probabil, vacanțele pentru sezonul estival nu ar trebui programate. Greu de crezut că se va putea călători în străinătate pentru că sunt multe țări care aplică acum carantina. Italienii ar putea face turism aproape de orașele lor. Rămâne de văzut cum.

Lombardia propune regula celor patru „D” pentru începutul unei relaxări a restricțiilor

Regiunea Lombardia a propus reluarea activităților din data de 4 mai. Dar este interesant cum și-au propus să facă asta.  Lombardia a propus metoda celor 4 D: distanța, de cel puțin un metru între cetățeni; dispozitive de protecție, adică mască de protecție obligatorie; digitalizarea, acolo unde este posibil să se lucreze de la distanță (smartworking) și diagnostic. La asta lucrează acum specialiștii din Pavia, la un test 100% italian. Din 21 aprilie se vor putea efectua teste rapide pentru depistarea anticorpilor de Covid-19 în Lombardia, spun autoritățile.

Este clar că nu va mai fi nimic la fel după această epidemie, zecile de mii de morți, sutele de mii de infectări au alertat populația și cu toții cred că va fi nevoie de mult timp până când aceste preocupări vor dispărea din subconștientul oamenilor.

Cu aceste patru reguli de bază, plus altele, precum programul de muncă, al transportului în comun, evitarea aglomerației, în nordul Italiei ar putea fi repornite motoarele economiei.

Riscurile sunt în continuare mari ca virusul să circule și să provoace drame, așa cum a provocat în Reședințele Sanitare de Asistență și în căminele de bătrâni, fără ca nimeni să-și dea seama.

Anchete în reședintele sanitare de asistență, după un val de decese

Reședințele Sanitare de Asistență sunt structuri destinate persoanelor cu probleme de sănătate, care nu pot avea singure grijă de ele și au nevoie de îngrijire pe o perioadă nedeterminată de timp. Nu sunt nici cămine de bătrâni, nici spitale. O alternativă, soluție de mijloc. În mai multe astfel de structuri din Lombardia sunt acum anchete, după un val fără precedent de decese.

De exemplu, în Pio Albergo Trivulzio din Milano au murit într-o lună 143 de bolnavi, de bătrâni. Nu toți erau diagnosticați cu noul coronavirus, dar numărul mare de decese stă la baza mai multor plângeri pe care familiile bolnavilor, dar și angajații le-au depus împotriva managerilor.

Ce vor autoritățile să descopere acum este dacă de vină pentru aceste decese sunt angajații, conducerea sau au fost accidente epidemiologice nefericite.

Începând din 8 martie, acestor structuri le-a fost permis de către regiuni, pe bază de voluntariat, să primeasca pacienți bolnavi de Covid-19 pentru a elibera locurile din spitale. Acești bolnavi ar fi trebuit să fie izolați. Numai că, din ce spun angajații și asistenții unei astfel de structuri, la începutul epidemiei nici măcar nu erau lăsați să poarte măști. Motivul: pentru a nu îngrijora persoanele internate sau rudele lor, care încă aveau drept de vizită la începutul lunii martie.

Rămâne de văzut ce anume s-a întâmplat acolo, dar și în alte astfel de rezidențe sanitare, la finalul acestor anchete. Și nu este exclus ca aceste anchete să fie extinse și la nivelul căminelor de bătrâni, de unde angajații și sindicatele acestora au trimis deja scrisori îngrijorătoare autorităților.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri