Italia în carantină: „E o mare problemă, poate că am subestimat-o la început, iar acum plătim prețul”

Data publicării:
control italia coronavirus
Foto: Profimedia

O nouă zi, un nou bilanţ negru în Italia: încă 189 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul bolnavilor a crescut cu peste 2.600. Odată cu noile date, Italia a trecut de bariera de 1.000 de decese provocate de coronavirus. Alte 15.000 de persoane sunt infectate în Peninsulă, unde nervii oamenilor sunt puşi la grea încercare de carantina totală impusă de autorităţi. Unii nu respectă nici acum restricțiile drastice, menite să stopeze ritmul infernal al infectărilor. 

2.316 persoane au încălcat joi decretul guvernului de instituire a carantinei. Șapte au fost arestate, la Roma.

Un carabinier îi ceartă pe niște bătrâni: „Eu reprezint statul italian și vă spun ce trebuie să faceți! Trebuie să intrați în casă! Acestea sunt dispozițiile, mergeți acasă!” 

Noile măsuri anunţate de guvern par de neconceput pentru unii italieni. Oamenii refuză să renunţe la obiceiurile lor şi ies din case, dar sunt întorşi din drum de polițiști. 

- Unde mergeți? 

- Aici aproape, la cumpărături, este un magazin, știu că este un magazin aici. 

- Ce fel de magazin? 

- Nu știu să vă spun. 

- Atunci, doamnă, ținând cont de situație, eu aș spune să amânați cumpărăturile dacă este posibil. 

Vorbim, totuşi, de cazuri izolate, fiindcă în mare parte, străzile și piețele publice sunt mai pustii în Italia.

4.600 de oameni are în teren Protecția civilă cărora li se adaugă 1.700 de voluntari și 2.000 de oameni din structuri operative cu personal separat veghează la respectarea carantinei și sunt angrenați în lupta contracronometru cu virusul.

Pentru triajul și pretriajul din spitale sunt 515 corturi speciale.

Au fost împărțite un milion de măști de protecție numai în cursul zilei de joi. Au fost achiziționate 325 de aparate pentru ventilație artificială zilele trecute, iar joi au mai fost aduse 116 și distribuite în cele mai afectate regiuni. Este o mobilizare impresionantă. 

În Piața San Marco din Veneția, locul turiștilor a fost luat de oameni în costume de protecție, care împrăștie dezinfectant. Iar locuitorii din Milano realizează abia acum cât de gravă e situația.  

„E o mare problemă, poate că am subestimat-o la început, iar acum plătim prețul”, spune unul dintre ei. 

„Nu m-am așteptat să se întâmple așa ceva...”, adaugă un tânăr.

Afaceri date peste cap

Luate prin surprindere sunt și companiile din domeniul serviciilor. Una dintre cele mai vizitate țări din lume, Italia este acum ocolită de turiști, iar asta se vede în încasările foarte mici. 

Andrea Valentini, proprietarul unui hotel: Situația este cu adevărat dramatică. Anul trecut în martie, gradul de ocupare a fost de 93%, iar acum este de 28%.

Stefano Santucci, taximetrist: Ne confruntăm cu o scădere de 80%. Avem puține comenzi, nu mai vin turiști cu trenuri și avioane...

Italia este a doua cea mai afectată țară din lume, după China. Sunt cazuri de infectare în toate cele 20 de provincii, iar guvernul a anunţat recent alocarea a 25 de miliarde de euro pentru lupta împotriva pandemiei. 

Cu toate acestea, oamenii sunt nemulțumiți și au apărut greve spontane. Muncitorii sunt supărați și spun că la ei nu s-a gândit nimeni și că angajatorii nu au luat măsuri pentru a-i proteja. Joi, sindicatele s-au coordonat și au făcut greve în același timp.

Urmăriți în materialul video de mai sus relatarea corespondentului Digi24 în Italia, Sergiu Balaban, și mărturia Ramonei Voiculescu, o româncă din Italia, despre ce înseamnă carantina.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri