Italia introduce venitul minim garantat. În ce condiții pot beneficia și românii de el

Data actualizării: Data publicării:
The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto: Gulliver/GettyImages

Guvernul italian a aprobat marți o hotărâre prin care se stabilește un venit minim garantat începând de la 1 ianuarie 2018, informează Agerpres.

The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto: Gulliver/GettyImages

Venitul garantat este de maximum 490 de euro pe lună, acordat familiilor cu peste cinci membri. Au prioritate familiile cu copii minori, femeile gravide și șomerii în vârstă de peste 50 de ani.

Sunt eligibile familiile cu venituri sub 6000 de euro pe an și proprietăți cu valoare totală sub 20.000 de euro.

Acordarea venitului minim garantat nu cere în mod expres ca beneficiarii să aibă naționalitate italiană, astfel încât și românii vor putea primi ajutorul acordat de guvern. Pentru a fi eligibili, românii ar trebui să aibă un permis de ședere îndelungată, care poate fi obținut după cinci ani de ședere în Italia. 

Venitul minim se acordă timp de maximum 18 luni. Noua formă, denumită venit de incluziune (REI), va înlocui sprijinul pentru incluziune activă (SIA), un ajutor social în vigoare din septembrie 2016. REI va fi putea fi acordat celor care realizează venituri din muncă, însă nu este compatibil cu niciun tip de ajutor de șomaj.

Conform unui agenției de presă italiene ANSA, de noua măsură anti-sărăcie vor beneficia aproximativ 400.000 de familii sau 1,8 milioane de oameni.

Numărul familiilor sărace din Italia a crescut mult de la începutul crizei financiare din 2008.

Față de 7,3% săraci în 2009, s-a ajuns în 2014 la 11,6%, când media în Uniunea Europeană era de 8,9%, potrivit unui raport al Comisiei Europene din iulie anul acesta.

În 2016, conform datelor Institutului Național de Statistică, trăiau în sărăcie absolută 1,6 milioane de familii, cu un total de 4,7 milioane de membri, adică 7,9% din populația de 60 de milioane a Italiei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri