Jocurile Olimpice redau Sena parizienilor. După 100 de ani de restricții, oamenii vor putea înota din nou în râul ce traversează orașul

Data publicării:
imagine cu râul Sena, Paris
Interzis timp de un secol, din cauza apei murdare, înotul în oraș va fi una dintre moștenirile majore ale Jocurilor Olimpice Paris 2024. Sursa foto: Profimedia Images

Cu un an înainte de Jocurile Olimpice de Vară, Parisul se află în faza finală a unei curățări istorice a apei care străbate orașul. În curând, vom vedea înotători și scafandri în râul Sena, datorită unui proiect de regenerare de 1,4 miliarde de euro, relatează BBC.

Interzis timp de un secol, din cauza apei murdare, înotul în oraș va fi una dintre moștenirile majore ale Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Nu numai că trei evenimente olimpice și paralimpice - triatlon, maraton de înot și paratriatlon - sunt programate să aibă loc în Sena din centrul Parisului, cu această ocazie, dar până în 2025 vor fi accesibile trei zone de înot în aer liber, pe chei.

„Când oamenii vor vedea sportivi înotând în Sena, fără ca aceștia să se îmbolnăvească, vor deveni încrezători și vor începe să se întoarcă în Sena”, crede Pierre Rabadan, viceprimarul Parisului responsabil cu Jocurile Olimpice. „Este contribuția noastră pentru viitor”.

La fel ca multe orașe occidentale, Parisul și-a văzut scăderea drastică a calității râului din cauza apelor uzate industriale din amonte și a cerințelor de salubritate ale unei populații în creștere.

Viața acvatică a avut de suferit până la punctul în care în anii 1960 au fost mai fost înregistrate doar trei specii de pești în oraș. În 1923, autoritățile au interzis înotul, deși o competiție anuală de Crăciun pe râu a supraviețuit până în al Doilea Război Mondial.

Una dintre principalele probleme a fost infrastructura de drenaj, „un singur sistem” din secolul al XIX-lea, care unește apa uzată din bucătării și băi cu canalizarea de la toalete.

În vremuri normale, această apă curge printr-un complex de tuneluri sub stradă către centrele de tratament de la periferie. Cu toate acestea, atunci când sunt ploi abundente, sistemul este saturat și excesul trebuie drenat în Sena.

Îmbunătățirile din ultimii 20 de ani au condus deja la o reducere drastică a bacteriilor fecale care intră în râu.

„Dificultatea a fost însă eradicarea unor ultime câteva puncte procentuale, pentru a ne asigura că poate fi clasificat oficial drept curat”, spune Samuel Colin-Canivez, inginer șef pentru salubritate la primăria Parisului.

Soluția a fost construirea unui vast rezervor subteran care să servească la stocarea scurgerilor în perioadele de ploaie abundentă.

„Până în prezent, Sena a fost supapa de siguranță pentru sistemul de canalizare. Dacă nu am lăsa ocazional să intre în râu ape uzate, acestea ar fi revenit în casele oamenilor”, spune Colin-Canivez.

"Acum, un tunel va aduce preaplinul la rezervor, unde poate fi depozitat pentru o zi sau două - timpul pentru ca sistemul să se stabilizeze din nou. Apoi va fi drenat în mod normal către centrele de tratament."

Samuel Colin-Canivez nu exclude și existența unor momente când, chiar și cu lacul de acumulare, urme de ape uzate să ajungă în râu. Dar acestea vor fi rare, iar orașul va interzice temporar scăldatul în Sena.

Mega bazinul va fi operațional până la Jocurile Olimpice de anul viitor, care vor începe la sfârșitul lunii iulie și când se va prezenta râul revitalizat, nu doar ca loc sportiv, ci și ca forum pentru ceremonia de deschidere, cu o flotilă de 160 de bărci care transportă 10.000 de sportivi pe o porțiune de 6 km, până la Turnul Eiffel.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un lucru de care nu vor beneficia oamenii pe Sena, deloc, este pescuitul. Și totuși, la primele Jocuri Olimpice de la Paris din 1900, a existat într-adevăr o competiție de pescuit.

„În 1900, au măsurat peștii pe care i-au prins în competiție și niciunul nu era mai mare decât dimensiunea mâinii tale”, spune Bill François de la federația de pescuit din Paris.

„Astăzi avem între 30 și 35 de specii de pești în centrul orașului și avem somn de 2 m lungime. A fost o transformare”.

Potrivit domnului François, nu numai peștii au revenit în Sena, unii fiind reintroduși de asociațiile de pescuit. Există, de asemenea, moluște, insecte acvatice, bureți și raci.

"Fondul râului dezvoltă un strat de tipul potrivit de buruieni. Cu cât apa este mai limpede, cu atât buruiana crește mai mult, iar apoi buruiana filtrează apa pentru a o face și mai limpede - este un cerc virtuos.", spune el.

Bill François intră în mod regulat pe Sena și este încrezător că râul este deja suficient de curat pentru a înota. Dar emite și o notă de avertizare: șobolanii.

"Noi, pescarii, cunoaștem pericolele leptospirozei (o boală transmisă prin urina de șobolan). Unii dintre noi se vaccinează anual. Și nu lipsesc șobolanii în Paris, inclusiv de-a lungul cheiului".

Este adevărat că șobolanii sunt o problemă perenă în capitala Franței, iar vederea unui șobolan este puțin probabil să încurajeze scăldatorii să intre în Sena.

Cu toate acestea, Paul Kennouche, șeful pentru calitatea apei la Primăria pariziană, spune că studiile arată o cantitatea de bacterii de leptospiroză care nu depășește valorile normale.

„Nu am avut niciun caz de leptospiroză în canalul de la La Villette (unde înotul este deja permis), și acesta este același mediu urban.

„Nu avem nici o îngrijorare mare, dar cu siguranță vom monitoriza și vom lua măsuri pentru a elimina șobolanii”.

De 20 de veri, parizienii se bucură de facilitățile cunoscute sub numele de Paris-plages (plajele din Paris), în care secțiuni de chei de pe râu sunt transformate cu nisip, umbrele de soare și jocuri de plajă. Dar doar în nordul orașului, pe Canal de l'Ourcq, unde înotul a fost permis în 2017.

Acum, primarul Anne Hidalgo a dezvăluit cele trei locuri de pe Sena, care vor fi, de asemenea, deschise pentru scăldat public din vara anului 2025. Acestea se află în centrul Parisului, lângă Île Saint-Louis, și la extremitățile de est și vest ale orașului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri